Antalet anmälningar om hot och våld i skolan blir fler och de går också ned i åldrarna. Foto: SVT

Rektor: ”Våldet har blivit grövre”

Uppdaterad
Publicerad

Antalet anmälningar om hot och våld i skolan ökar i länet. Det visar SVT Nyheter Västernorrlands egen undersökning. Utvecklingen oroar både skolledare och lärarfacket.

Ulla Nyström Theander, rektor på högstadieskolan Wendela Hellmanskolan i Härnösand, menar att det är en stor skillnad i skolorna idag jämfört med för fem år sedan. 

– Våldet har blivit grövre och attityden, hur man kan svara lärare eller säga till lärare, där är det en enorm skillnad, säger hon. 

Antalet anmälningar om grova fall av hot och våld i grundskola och förskoleklass i Sverige var för fem år sedan 327 i hela landet. Fem år senare är det nästan dubbelt så många. Då handlar det om allvarliga tillbud som Arbetsmiljöverket redovisar. 

”Toppen av ett isberg”

– Det är ju toppen på isberget där det verkligen var stor överhängande fara för att något allvarligt skulle ha skett. Alla vanliga tillbud stannar kvar inom kommunernas försorg, säger Niklas Haggren, huvudskyddsombud för Lärarnas Riksförbund i Härnösands kommun.

SVT Västernorrland har begärt ut statistik från länets sju kommuner angående hot och våld i grundskolan. Det visar sig att det inte finns några enhetliga siffror.

Flera kommuner har statistik över antalet anmälda kränkningar, men kan inte säga vilka som rör hot och våld. Många kan enbart redovisa anmälningar som gjorts de senaste två åren. 

Allt längre ner i åldrarna 

– Jag är helt övertygad om att vi i dagsläget har jättestora mörkertal. Vi vet faktiskt inte riktigt förekomsten av hot och våld, säger Niklas Haggren. 

Som huvudskyddsombud märker han tydligt att ärenden med hot och våld börjar dyka upp lägre ner i åldrarna. 

– Jag kan inte minnas att jag faktiskt fick det alls från låg- och mellanstadiet för fem till sex år sedan. Det förekommer idag, så det är en tydlig ökning, säger Niklas Haggren.

Fotnot:

Ulla Nyström Theander slutade som rektor på Wendela Hellmanskolan kort efter att intervjun gjordes.

Anmälningar enligt 3 kap 3 a § AML inom grundskoleutbildning och förskoleklass orsakat av hot och våld.

2012: 327

2013: 360

2014: 428

2015: 570

2016: 516

2017: 597

Källa: Arbetsmiljöverket

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer