Foto: SVT/TT montage

Allvarliga förlossningsskador – så vanligt är det i Västernorrland

Publicerad

Västernorrland är det län där fjärde högst andel kvinnor får allvarliga bristningar efter sin förlossning, enligt siffror från Graviditetsregistret.

Värst till i landet rent statistiskt ligger Västerbottens län. Där får tre procent av alla kvinnor som föder barn allvarliga förlossningsskador. I Västernorrland ligger den siffran på 2,1 procent, vilket är den fjärde högsta i riket.

– Det handlar om att vi måste utbilda och utveckla teamarbetet, säger Marju Dahmoun, länsverksamhetschef vid kvinnokliniken.

Förlossningsskador

Bör ligga under 1,9 procent

Graviditetsregistret har som målvärde att andelen kvinnor som får allvarliga bristningar bör ligga på under 1,9 procent. Rikssnittet ligger på under 1,8 procent.  Därför beslutade regeringen 2015 att satsa extra pengar på att förebygga skador.

– Vi har minskat det antal graviditetsskador med det arbete som vi har gjort, men vi är inte nöjda och vill få bättre resultat, säger Marju Dahmoun.

En ökad riskfaktor för bristningar i samband med förlossningar är bland annat kvinnans ålder och om personen som föder är överviktig.

”Vi måste fortsätta”

Jämfört med andra europeiska länder har Sverige tidigare stuckit ut i antalet bristningar vid förlossningar, men den senaste tiden har man kunnat märka en nedåtgående trend. På tre år har antalet bristningar nationellt sett gått ned från i genomsnitt 2,5 procent till 1,8 procent. 

–  Vi vill verka för en jämlik förlossningsvård här i Västernorrland och det tycker jag att vi har, men vi fortsätter att utvecklas tillsammans med andra regioner. Vi måste fortsätta på vägen vi går och vi har visat att vi kan sänka antalet skador, säger Marju Dahmoun.

Så ser det ut över landet

Andel kvinnor som fått tredje eller fjärde gradens bristning vid vaginal icke instrumentell förlossning under perioden juli-september 2018.

Riket: 1,8%

Västerbotten: 3,1 %

Stockholms län: 2,5 %

Östergötland: 2,4 %

Västernorrland: 2,1 %

Jönköpings län: 1,9 %

Kalmar: 1,8%

Sörmland: 1,8 %

Skåne: 1,6 %

Västmanland: 1,6 %

Dalarna: 1,5 %

Västra götaland: 1,3 %

Jämtland Härjedalen: 1,3 %

Örebro: 1,1 %

Gotland: 1,0 %

Halland: 1,0 %

Gävleborg: 0,8 %

Här saknas inrapportering:

  • Blekinge
  • Norrbotten
  • Uppsala län
  • Värmland
  • Kronoberg

Källa: Graviditetsregistret

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förlossningsskador

Mer i ämnet