Älven bombarderas med sten

Publicerad

Ljungan genomgår just nu en omfattande ansiktslyftning då älven återställs efter de rensningar som gjordes under flottningsepoken. Nu tas helikopter till hjälp för att återställa fiskens lekplatser.

De laxar och havsöringar som parkerat i Nolbyströmmen anade knappast att det skulle börja regna stenar över forsen, men så var det och det var just för de här fiskarternas bästa som stenregnet genomfördes.

Det handlar om runda, knytnävsstora stenar som ska ut i Ljungan för att förbättra laxens och havsöringens lekplatser.

Helikopter smidigast

Med en imponerande effektivitet lastas korgarna med sten, samtidigt som helikoptern kör av och an mellan upplagsplatsen och de markerade platser i älven som ska bombarderas.

– Helikopter är det smidigaste och snabbaste sättet att få ut gruset, säger fiskerikonsulenten Kenneth Ottosson som håller i projektet.  

Lass efter lass tippas i älven, när Nolbyströmmen är klar flyttar man upp till Grenforsen, totalt handlar det om cirka 1000 vändor med helikoptern.

– Det är riktigt roligt att det läggs pengar på det här för det är nödvändigt och det är så otroligt mycket att jobba med i Ljungan, säger Daniel Persson som arbetar med planeringen av åtgärderna och även representerar intressegruppen Ljunganfiskarna.

Återskapar forsar

Flygningarna är en del av en omfattande restaurering av hela den nedre delen av Ljungan, älven rensades på sten under flottningsepoken, allt för att stockarna skulle flyta fritt men desto sämre för fisken som fick dåligt skydd och en onaturlig miljö.

Med hjälp av gamla fotografier och skisser försöker man nu återskapa de rensade forsarna och få till miljöer med både lekbottnar, uppväxtområden och fiskeplatser.

– Det här innebär att vi kommer att få en ökad produktion, dels eftersom det blir bättre lekområden och så har vi skapat bättre uppväxtområden där vi får en bättre överlevnad på lax och öringungarna vilket i sin tur ger en större återvandring av vuxen fisk, säger Kenneth Ottosson som tror på en stor ökning av fisk i älven.

– Jag skulle tro att vi har mångdubblat produktionen när vi är klara, säger han till glädje för alla fiskare som i framtiden kommer att söka sig till Ljungan.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ljungan restaureras

Mer i ämnet