Foto: SVT

Ambulanspersonal undersökte inte smutsiga patienter

Publicerad

Flera fall där patienters vård har försenats eftersom ambulanspersonalen varit känsliga för smuts har anmälts i Västernorrland.

SVT Västernorrland har tidigare kunnat berätta om ett fall där en patient inte undersöktes på ett korrekt sätt av ambulanspersonal. Orsaken uppgavs vara att ambulanspersonalen ansåg att patienten var för smutsig.

Nu har ytterligare två fall uppdagats där patienter drabbats på liknande sätt.

”Måste tvättas först”

Det första fallet rör en person som hittades uttorkad på golvet i sitt hem, det var oklart hur länge personen legat där men denne hade avföring på kroppen.

När ambulansen kom fram till akuten hade ingen undersökning av personen gjorts, orsaken uppgavs vara att ”patienten måste tvättas först och att utrustningen blir smutsig”. Patienten uppgavs också ha för många filtar över sig.

Landstinget har skrivit en avvikelserapport i ärendet och uppger där att patientens behandling fördröjdes till följd av nonchalans från ambulanspersonalen.

För smutsig

Tre månader senare rapporterar ambulanspersonalen vid ankomst till akuten att en patient är respiratoriskt och cirkulatoriskt stabil. Detta visar sig inte stämma och patienten har heller inte undersökts på ett korrekt sätt av ambulanspersonalen. Även denna patient ansågs vara för smutsig och i avvikelserapporten skriver man att ”medicinskt ansvarig ville inte smutsa ner sin apparatur”.

Berörd personal har nu informerats om vilka riktlinjer som gäller för omhändertagande av patienter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer