Foto: SVT / arkiv

Andelen ammande mammor i Västernorrland långt under rikssnittet

Uppdaterad
Publicerad

Trenden mot ett alltmer minskande ammande framför allt under barnets första månader fortsätter i landet – och i länet. I Västernorrland ammar 58,6 procent av de nyblivna mammorna helt eller delvis när barnet uppnått ett halvårs ålder. Bara i Gävleborgs län är ammandet lägre.

Siffrorna från Socialstyrelsen avser barn födda under 2017.

De visar att amning under barnets första månader fortsätter att minska svagt i riket som helhet, medan andelen barn som ammas vid sex månaders ålder i stort sett varit oförändrad sedan 2010.

Den största skillnaden de senaste decennierna har skett när det gäller spädbarnsmammors vilja att helamma sitt barn det första halvåret. Mellan åren 1998 och 2017 skedde en kraftig minskning i den kategorin, från 39 procent till 12,8 procent.

Minst amning i södra Norrland

Geografiskt sett över landet är det mammorna i södra Norrland som ammar minst, helt eller delvis, under barnets första halvår.

Allra lägst i landet är siffran för Gävleborgs län – 57,8 procent – tätt följt av Västernorrland på 58,6 procent. Rikssiffran är 63,3 procent.

Noterbart är dock att rikssnittet för amning av äldre spädbarn som är nio respektive tolv månader tvärtom ökat sedan 2010.

Fotnot: Uppsala och Jämtlands län ingår inte i jämförelsen eftersom statistik för 2017 saknas. Södermanlands län har mer än 30 procents bortfall och redovisas därför inte på länsnivå.

Definitioner av amning

Enbart ammade, helammade eller exklusiv ammade avser barn som har fått enbart bröstmjölk samt vitaminer (exempelvis D-vitamin) eller läkemedel.

Delvis ammade avser barn som förutom bröstmjölk även har fått bröstmjölksersättning, välling eller annan kost.

Ammade avses både barn som enbart ammas och barn som ammas delvis.

Definitionen används sedan år 2004.

Källa: Socialstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.