Utländska läkare får en andra chans att klara läkarprovet när ny utbildning startar. Foto: Anders Öhlund/SVT

Nytt prov ger flyktingläkare en andra chans till jobb

Uppdaterad
Publicerad

Nu får utländska läkare som missat det svenska läkarprovet få en andra chans. En tvåårig komplettringsutbildning startar nu med Umeå som bas och där man också kan studera i Luleå, Sundsvall och Östersund.

Många kom som flyktingar för några år sedan. Läkare från Iran, Irak och Syrien. Knappt 300 av dem har skrivit det svenska läkarprovet men bara 15-20% klarade godkänt.

Nu får de 100 läkare som låg närmast gränsen att att bli godkänd en andra chans.

– I Umeå startar vi nu upp en tvåårig distansutbildning. Det blir praktik två dagar i veckan och sedan olika prov under de två utbildningsåren, säger Magnus Hultin som är programansvarig för utbildningen.

Klinisk träning och språk

Det handlar om fem platser vardera i Umeå, Sundsvall, Östersund och Luleå för de utländska läkarna. Utbildningen skall främst vara inriktad mot språk och klinisk träning. Det var där det brast mest på proven enligt Magnus Hultin.

– Det är viktigt att ta tillvara kompetensen. Även om man misslyckades på provet handlar det i många fall om att man missförstått frågorna. Nu får läkarna en andra chans, avslutar Magnus Hultin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.