– Vi är ett tajt team, säger Nina Wendle i Ånge. Här har sjukvården jobbat hårt för att så många som möjligt ska få vaccin så snabbt som möjligt. Foto: SVT/Per-Erik Ström

Ånge i topp – här har flest vaccinerats i Västernorrlands län

Uppdaterad
Publicerad

I folktandvårdens gamla lokaler i Fränsta i Ånge kommun pågår vaccinationen av covid-19 för fullt. Vaccinationsteamet har sett till att man har länets allra högsta vaccinationstäckning.

– Vi är ett tajt team, vi jobbar tillsammans. Hela tiden stöttar och hjälper vi varandra. Vi ser alltid var de andra befinner sig och tar väldigt stor hänsyn till varandra, säger Nina Wendle som är den som leder teamet.

På plats finns åtta vaccinatörer och lika många vaccinvärdar som alternerar mellan de båda hälsocentralerna i Ånge kommun.

Coronaviruset i Västernorrland

– Vi ser till att alla som bokat tid får sin spruta, snabbt och effektivt, berättar hon vidare.

Vill öka takten under fas fyra

Nu har tidsbokningen öppnat upp för fas fyra. De äldsta vaccineras först, 50 år och äldre.

– Vi ser fram emot att fortsätta vaccinera och förhoppningsvis kunna öka på också. Vi har ju sådan kapacitet, säger Nina Wendle.

Sundsvall sämst i länet

Ånge är den kommun som har högst vaccinationstäckning i Västernorrland. Här har drygt hälften eller 54,6 procent, av befolkningen fått sin första dos. Motsvarande siffra för Sundsvall är 46,4 procent vilket är den lägsta i länet.

Statistiken gör det tydligt att det är i storstadsområdena det går långsammast att vaccinera.

Så här många har fått första dosen i din kommun:

Kommun         Procent av befolkningen

Ånge                    54,6

Sollefteå               52,0

Kramfors              51,8  

Örnsköldsvik         51,5

Härnösand            51,1

Timrå                   48,8

Sundsvall              46,4

Källa: Vaccinationsregistret

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västernorrland

Mer i ämnet