Kommunen vädjar till invånare med kommunalt vatten att inte vattna med vattenslang. Foto: TT

Ånge kommun: Varnar för brist på kommunalt vatten

Uppdaterad
Publicerad

Ånge kommun uppmanar alla boende med kommunalt vatten att vara sparsamma och försiktiga med hur de använder vattnet. På grund av torkan är tillgången på vatten begränsad.

Det ihållande varma och torra vädret börjar orsaka problem med vattenförsörjningen.

Grundvattnet har fyllts på under vintern, men tillgången på vatten är ändå begränsad, skriver kommunen på sin hemsida. Ökar vattenförbrukningen ytterligare kan det leda till vattenbrist i det kommunala ledningsnätet.

– Fortsätter det här riskerar man att på vissa ställen i kommunen att bli utan dricksvatten, säger Ove Skägg, teknisk chef på Ånge kommun.

Kan bli bevattningsförbud

Ove Skägg uppmanar invånarna att främst undvika att vattna gräsmattorna.

– Att vattna med en kanna är okej, men slangbevattning av gräsmattor vill vi att man undviker, säger han.

Ännu har Ånge kommun inte infört något bevattningsförbud, men det kan bli aktuellt om förbrukningen inte går ner efter uppmaningen om att spara på vattnet.

Vädjar till boende

Ånge kommun vädjar till alla boende med kommunalt vatten att följa kommunens rekommendationer:

  • Vattna sparsamt med kanna, undvik vattenslang och vattenspridare.
  • Vi måste hjälpas åt att spara. Om inte kan vissa hushåll få dåligt tryck eller i värsta fall inget vatten alls. De som är mest utsatta är de som bor högst upp eller längst bort från vattenverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.