Finansmarknads- och konsumentminister Per Bolund (MP) meddelade på torsdagen att niondeklassarna på Kordelias friskola i Erikslund vunnit skol-SM i privatekonomi. Foto: Montage

Ångeelever vann skol-SM i privatekonomi

Uppdaterad
Publicerad

Klass 9 på Kordelias friskola i Erikslund i Ånge kommun utsågs på torsdagen till svenska mästare i privatekonomi i en tävling för skolelever arrangerad av Svenska Bankföreningen. Finansmarknads- och konsumentminister Per Bolund (MP) meddelade utnämningen.

För första gången har ett så kallat money quiz för elever mellan 13 och 15 år i ett 30-tal länder i Europa hållits.

Det hela ägde rum under Svenska Bankföreningens arrangemang Money week. Tanken med veckan var att öka ungdomars kunskaper i privatekonomi, men även inom matematik, cybersäkerhet och samhällskunskap.

Det svenska mästerskapet lockade drygt 1000 högstadieelever från hela Sverige – och det blev alltså Kordelias friskola i Erikslund som kammade hem SM-tecknet.

”Viktigt med privatekonomi för unga”

Niondeklassarna från Erikslund, eller rättare sagt två av dem, får nu representera Sverige vid den europeiska finalen i Bryssel den 8 maj.

Finansmarknads- och konsumentminister Per Bolund är positiv till initiavet med privatekonomi för unga:

– Det är viktigt att ungdomar har goda kunskaper i privatekonomi för att fatta bra beslut om sin egen ekonomi. Många unga förstår till exempel inte riskerna med att ta snabblån och många kan också ha svårt att förstå försäkrings- och abonnemangsavtal, säger han bland annat i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.