Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Annette Jonsson i Sundsvall hör rykten om coronasmitta på det äldreboende där hennes föräldrar bor men får inget veta. Foto: SVT

Oro efter rykten om coronasmitta på äldreboenden i Sundsvall

Publicerad

Annette Jonsson i Sundsvall hör rykten om coronasmitta på det äldreboende där hennes föräldrar bor men får inget veta. – Det verkar som om kommunen tystar ned situationen, säger hon.

Annette Jonsson har båda sina föräldrar på äldreboendet Kristinelund i Nacksta i Sundsvall. Hon har nåtts av rykten om coronasmitta på flera äldreboenden i Sundsvall och menar att hennes källa brukar vara välinformerad.

– Det ska vara stor smittspridning på tre stora äldreboenden i Sundsvall, bland annat Kristinelund, berättar hon.

Samtidigt har inte Anette fått någon information om läget, bara att det inte ska vara någon smitta på de avdelningar där hennes föräldrar bor.

– Jag som anhörig får inte veta hur det är i övriga huset, det känns som att det är nedtystat av kommunen.

”Har rätt att veta”

Annette har förståelse för att man måste värna om den personliga integriteten och enskilda människors sjukdomssituation men tycker att hon har rätt att veta om smittan finns i huset.

– Jag kräver ju inte att få veta några namn utan jag vill veta omfattningen i huset och vad gör kommunen för att begränsa smittspridningen om det är så illa som jag hört att det ska vara, säger hon.

Kommunen: ”Vill inte skapa oro”

Annika Backström är tillförordnad direktör för Vård- och omsorgsförvaltningen i Sundsvalls kommun. Enligt henne har kommunen valt att enbart informera anhöriga till de som faktiskt har smittats av covid-19.

 – Vi går inte ut med någon allmän information till anhöriga på äldreboende angående smittspridningen. Vi har valt den linjen för att inte skapa onödig oro, säger Annika Backström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer