Branden i gamla skolan i Viksjö var anlagd och började på tre olika ställen. Visa alla (3)
Visa alla (3)

Anlagd brand i planerat flyktingboende

Uppdaterad
Publicerad

Den gamla skolan i Viksjö håller på att byggas om till ett HVB-hem för ensamkommande flyktingbarn och branden var anlagd.

Det var vid halvtiotiden på lördagsmorgonen som larmet gick. Från Viksjöskolan i Viksjö, Härnösands kommun vällde rök ut. Brandvärnet i byn inledde släckningsarbetet.

Tre olika brandhärdar

– Vi började kapa lite golv, vattna lite med skumsläckare och drog även upp slang och förberedde för Härnösand, när de kom upp, berättar Hans Olov Viklund, styrkeledare på brandvärnet.

Räddningstjänsten Ångermanland fick sedan ta över.

– När vi kom till platsen upptäckte vi direkt att det var tre olika brandhärdar i skolan, berättar Ulf Kårén, inre befäl.

Det brann på två ställen och det fanns ytterligare en brandhärd. Bränderna släcktes omedelbart och byggnaden står kvar. Den håller för närvarande på att byggas om till ett HVB-hem för ensamkommande flyktingbarn och är en stor byggarbetsplats just nu. Det är Stockholmsföretaget Obero AB som ska starta boendet.

Ingen stor skada

– Det är ju en skola och den är byggd för att vara brandsäker. Tack vare det har byggnaden inte tagit så stor skada. Vi kommer att komma igång igen med förberedelserna inom två veckor, säger projektledare Jonas Djurstedt.

På fredagen hade det varit ett välbesökt informationsmöte, med cirka 80 deltagare, där Jonas Djurstedt berättade om planerna på att öppna ett HVB-hem för ensamkommande flyktingbarn.

– Min uppfattning är att alla lämnade mötet med en positiv känsla, säger han.

Flera beslag gjorda

Enligt polisen är det flera saker som tyder på att branden var anlagd.

– Brottsrubriceringen är mordbrand och våra kriminaltekniker kommer att börja undersöka platsen nu i veckan, säger Veronica Andersson, chef vid polisens enhet för grova brott.

Polisen har beslagtagit flera saker som har med branden att göra, men de vill inte berätta vad det är som har hittats.

– Branden har börjat inuti skolan och det har brunnit på flera platser. Men ingen har sett något, vi har inga vittnesiakttagelser, säger Veronica Andersson.

Att branden upptäcktes på lördagsförmiddagen behöver inte betyda att själva branden anlagts då. Den som velat bränna ned byggnaden kan mycket väl ha gjort jobbet under natten, men att det tagit sig först flera timmar senare.
– Det enda jag vet är att den här gången upptäcktes det i tid, säger Ulf Kårén.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Branden i Viksjö

Mer i ämnet