Anmälan om att ett mord planerats i Härnösand visade sig vara falsk. Foto: SVT

Anmälan osann – förundersökningen om förberedelse till mord läggs ner

Uppdaterad
Publicerad

Uppgifterna om att ett mord på en Härnösandsbo planerats har visat sig vara påhittade.

Tre personer har suttit anhållna på falska grunder under helgen, och anmälaren är nu i stället själv brottsmisstänkt – för falsklarm.

De personer som suttit anhållna under helgen misstänkta för förberedelse till mord – två av dem sedan i fredags, den tredje sedan i lördags förmiddag – släpptes överraskande på fri fot under söndagskvällen.

Skälet: de två som frihetsberövades under fredagen anhölls på grund av en osann polisanmälan, har det nu visat sig.

Uppdiktat

Den person som gjort polisanmälan och som hörts inledningsvis som vittne i polisens utredning har helt enkelt hittat på alltsammans.

Det var han som anhölls i ärendet under lördagen, eftersom det han berättat i de inledande förhören också drog in honom själv i det påstådda händelseförloppet. Och det var när han satt i arrestcellen som sanningen kröp fram: allt var uppdiktat.

Polisen: allvarligt

Han är nu själv misstänkt för falsklarm.

– Vi ser mycket allvarligt på det här. Även om det i nuläget handlar om misstankar om falskt larm av normalgraden så har det fått andra allvarliga konsekvenser. Flera personer har suttit i polisarresten utan grund under helgen och en stor del av polisens resurser har upptagits av detta de senaste dygnen, säger Veronica Andersson, chef för utredningssektionen vid polisen i Västernorrland.

Lämnat förklaring

Har mannen berättat varför han gjort en påhittad anmälan?

– Han har lämnat en förklaring till varför han gjort som han gjort, säger Veronica Andersson utan att närmare gå in på vad förklaringen består i.

Är de personerna som figurerat i den här förundersökningen kända hos er sedan tidigare?

– De är kända för oss, ja.

Målsägaren inte misstänkt

Den man som enligt anmälan skulle mördas, är han inbegripen i det hela?

– Nej, han är inte misstänkt för att ha med falsklarmet att göra.

Falskt larm av normalgraden kan ge böter eller fängelse i upp till ett år. Betraktas brottet som grovt kan det ge fängelse i upp till fyra år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.