Foto: Henrik Montgomery, TT

Anmälde sexövergrepp på psykiatrisk avdelning

Uppdaterad
Publicerad

En kvinnlig patient inom psykiatrin i Västernorrland har berättat att en manlig patient tagit av henne byxorna och genomfört ett samlag.

Situationen upptäcktes när personal hörde ett skrik från kvinnans rum på avdelningen, enligt en anmälan om brister i säkerheten ställd till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

– Vi vet inte exakt vad som har hänt, polisen har angett att det inte var något brott, säger Lars Åke Eriksson, säkerhetsansvarig på regionen till Nyhetsbyrån Siren.

Intern utredning

Händelsen inträffade på en avdelning där både män och kvinnor vistas. När personalen kom till rummet stod mannen utanför dörren och var enligt anmälan svår att få bort därifrån.

Verksamheten anmälde saken både till IVO och polisen. Man har även påbörjat en intern utredning.

– Utredningen är långt ifrån klar, men det ser väl inte ut som att det har varit brister, säger Lars Åke Eriksson till Nyhetsbyrån Siren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.