Foto: SVT

Nu får 95-åriga Annalisa rätt till frisk luft

Uppdaterad
Publicerad

Det kan löna sig att vara stridbar. Det vet Annalisa Jönsson på Alnö som i dagarna vunnit en tvist mot Sundsvalls kommun. Det handlar om hennes rätt till frisk luft.

Tidigare har Annalisa Jönsson haft rätt till en timmes aktivitet vid ett tillfälle i veckan, men när hon ansökte om att få utöka till tre tillfällen blev det stopp. Socialnämnden avslog hennes begäran.

Skälig levnadsstandard

Annalisa Jönsson lät sig inte nöjas med beskedet utan överklagade beslutet till förvaltningsrätten.

– Ska man verkligen vara tvungen att bråka för att få lite frisk luft. Det borde vara självklart om man sätter sig in i min situation, säger hon.

Annalisa Jönsson är sjuklig med astma, KOL och ett hjärta som inte riktigt orkar med. Det är fakta som framgår av domen i förvaltningsrätten. Kombinerat med höfledsbesvär och att hon faktiskt fyllt 95 har det lett till isolering i lägenheten på Alnö.

Hennes läkare rekommenderar kortare promenader men har absolut avrått henne att promenera ensam och hittills har kommunen sagt ja till en timmes aktiviteter i veckan med hemtjänst vilket vanligen blivit en promenad från lägenheten på Färjevägen till skolan ett stenkast bort.

– Ja, det är inte långt och det går inte särskilt fort när jag är ute med rollatorn, berättar hon.  Men det är vad jag orkar med och behöver för att må bättre.

Punkt efter punkt

När Annalisa Jönsson inte längre nöjde sig med en promenad i veckan utan ansökte om att få komma ut tre gånger i veckan så blev svaret från kommunen emellertid nej. Kommunen hänvisade till ledsagarservice vilket är en service som måste förbeställas och som hämtar vid ytterdörren. Trapporna i huset skulle hon trots rollator och hjärtproblem få klara själv.

Annalisa Jönsson och hennes svärson lät sig inte nöjas med kommunens svar. De överklagade till länsrätten som nu gått på Annalisa Jönssons linje. I en lång dom utreds vilka behov hon har och vad hon har rätt till med stöd av socialtjänstlagen. Hennes rätt till bistånd med hemtjänst är oomtvistligt men frågan som rätten tagit ställning till är mycket bistånd hon har rätt till och om det räcker med den ledsagarservice kommunen föreslagit.

Två ytterligare promenader

På punkt efter punkt reds det ut i domen: Annalisa Jönssons ålder, sjukdomarna, trapporna till lägenheten och slutligen, hennes sociala nätverk och förvaltningsdomstolen kommer till slutsatsen att det bara är bistånd med stöd av hemtjänst som kan komma i fråga. Det blir nu socialnämnden som ska se till att hon får sin rätt till två ytterligare promenader i veckan.

– Jag har varit aktiv i hela mitt liv och promenerat, cyklat och åkt skidor. Jag har dessutom gjort rätt för mig och inte legat någon till last. Jag anser att det är min fulla rätt att få gå ut, säger hon.

Med hänvisning till hennes höga ålder, hemförhållanden och hälsotillstånd anser förvaltningsrätten att promenaderna ingår i socialtjänstlagens krav på vad som ska vara skälig levnadsstandard.

Och så kommer det också att bli. Sundsvalls kommun nöjer sig med förvaltningsdomstolens besked. Kommunen hade annars möjlighet att överklaga Annalisas promenader till högre instans; till kammarrätten.

– Nej det kommer vi inte att göra. Vi insåg redan i vintras att det var fel att neka henne biståndet och har ingen anledning att överklaga, säger Maria Björklund som är enhetschef vid Sundsvalls kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.