• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Anneli Söderlund föreläser inför fulla lokaler om sina erfarenheter

Anneli vågar släppa skammen

Uppdaterad
Publicerad

Anneli Söderlund från Sundsvall hade en tuff uppväxt med sexuella övergrepp och efterföljande problem. Men nu när hon har börjar prata om det har livet vänt.

– I dag mår jag bra och kombinerar studierna med föreläsningar, men det har varit en lång resa, säger hon.

Det var redan i unga år som de sexuella övergreppen började. När det var dags att åka till personen som utsatte henne var det alltid med en stor ångest.

– Jag minns hur jag brukade be på kvällen innan att jag inte skulle åka dit. Att han skulle sluta och låta mig vara, säger hon.

Problemen fortsätter

Till slut görs en polisanmälan och enligt Anneli döms mannen för sexuella övergrepp till fängelse i åtta månader. Men problemen för henne fortsatte. Hon började med självskadebeteende och dricka alkohol vid tolv års ålder.

– Så här i efterhand har jag funderat kring om inte skolan och myndigheter borde sett hur jag mått, eller sett mina sönderskurna armar och gett mig hjälp, säger hon.

Måste våga prata om det

Anneli hoppas att hennes föreläsningar hjälper människor som är i den situation hon själv var i och att folk får upp ögonen för problemet och vågar prata om det.

– Problemet är att ämnet är tabubelagt. Och om inte vi vuxna vågar prata om det, hur ska då barn våga göra det? Jag hoppas och vet att budskapet alltid når fram till  några vuxna som tar det med sig och i sin tur sprider det vidare. Vem vet, det kanske räddar ett barn tillslut, det gör allting värt det, säger hon.

Vändning i livet

För tre år sedan började Anneli i terapi och för ett år sedan tog livet en vändning när hon vågade släppa skammen och börja berätta. I dag läser hon in ämnen från skolan och kombinerar det med föreläsningar.

– Det känns jättebra. Jag är faktiskt otroligt motiverad att fortsätta studera. Jag hoppas att jag kan läsa kurser senare på universitetet som kan hjälpa mig att utveckla mina föreläsningar, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.