Polisen sökte kvinnorna och erbjöd hjälp och stöd, berättar Henrik Blusi, polisen. Foto: SVT

Annonser lades ut på nätet – då kunde polisen stoppa sexköp på hotell i Sundsvall

Uppdaterad
Publicerad

Två kvinnor reste till Sundsvall för att sälja sex på ett hotell.

Efter en polisinsats kunde prostitutionen förhindras.

– Vi sökte upp dem och erbjöd hjälp och stöd, säger Henrik Blusi på polisen.

Under onsdagen kunde polisen, i samarbete med Sundsvalls kommun och socialtjänsten, förhindra köp av sexuella tjänster i Sundsvall.

Det var efter att polisen uppmärksammat annonser på nätet som de kunde genomföra en offensiv insats.

– Vi följer sajterna där annonser om att sälja sexuella tjänster läggs ut. Där såg vi att två tjejer skulle åka till Sundsvall och sälja sex på ett hotell. Vi har ett bra samarbete med kommunen och hotellen i området, så vi kunde ta reda på vart de skulle och sedan söka upp dem och erbjuda dem hjälp och stöd, säger Henrik Blusi, gruppchef områdespolisen Sundsvall Timrå.

Patrullerade i området

Både civil och uniformerad personal patrullerade dessutom vid den aktuella adressen under onsdagen.

– Det ska synas att det finns poliser där, så att det inte kommer folk och köper sex av de här människorna. Kvinnorna meddelade också oss att de hade fått många avbokningar efter att vi syntes i området, säger Blusi.

Hur stort skulle du säga att problemet med sexköp är här i området?

– Vem som helst kan köpa sex varje dag, alla timmar på dygnet och så är det även här. Det är helt sjukt att människor kan ta sig rätten att köpa en annan människas kropp. Och det är viktigt att poängtera att de som säljer sex inte gör sig skyldiga till något brott. I grund och botten handlar det om människor som blir utnyttjade av andra.

Ni erbjöd kvinnorna hjälp och stöd, tog de emot den?

– De tog inte emot hjälpen utan valde att lämna Sundsvall i stället. Ofta kan det vara svårt för de här kvinnorna att våga ta emot hjälp, men det är viktigt att vi finns där och kan erbjuda det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.