Ännu mera gift i örnägg

Uppdaterad
Publicerad

När Länsstyrelsen i Västernorrland fick de senaste analysresultaten från länets giftdrabbade havsörnar var gifthalterna så höga att man trodde att det blivit något fel. Nu har analysen gjorts om och giftnivåerna är fortsatt skyhöga.

Under flera år har havsörnarna i Västernorrland oförklarligt visat på mycket höga halter av bland annat de klassiska miljögifterna PCB och DDT. En utveckling som gått i motsatt riktning mot övriga landet där örnarna blivit allt friskare. Analysen av några av de dödfödda äggen från i fjol visar samma dystra trend och gifthalterna är ännu högre.

– Ja, vi fick göra om analyserna i labbet så vi körde ett ägg två gånger för att verkligen vara säkra på att halterna var så höga som de var, säger Frans Olofsson på Länsstyrelsen i Västernorrland.

Giftkusten

De högsta halterna uppmättes i ett av äggen och liknar inget man sett tidigare och utvecklingen oroar.

– Ja, absolut. Vi ser allvarligt på det här och jobbar som bara den för att hitta källan, säger Frans Olofsson.

Bara i fyra av elva kända västernorrländska havsörnsrevir har det kläckts ungar den här sommaren, att miljögifterna är en bidragande orsak till det dåliga resultatet står klart men varför länets örnar drabbas hårdare än på andra håll är fortfarande en gåta.  

– Vi har fått ytterligare en pusselbit, det är resultatet av fjolårets insamling av skarvar och fisk, där har vi just fått analyssvaren och jag har inte hunnit titta på dem än, men planen är att jämföra med andra provtagningar av de här arterna, förklarar Frans Olofsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Giftkusten

Mer i ämnet