Foto: SVT

Anställd i vården varnade för vaccin i Region Västernorrlands namn

Uppdaterad
Publicerad

Det var en person anställd av Region Västernorrland som skickade ut falsk vaccininformation till privatpersoner. Personen som arbetar inom en paramedicinsk verksamhet har nu trätt fram och erkänt.

Regionen anmäler den anställda till Inspektionen för Vård och Omsorg, IVO, för spridande av samhällsfarlig information.

I slutet av juli skrev SVT och andra medier om det inträffade. Det blev känt då en privatperson fattade misstanke när den fick informationen i ett kuvert med Region Västernorrlands logotyp. Den tog då genast kontakt med regionledningen.

Regiondirektör Åsa Bellander underströk då i en intervju med SVT att hon tog det inträffade på stort allvar. Region Västernorrland polisanmälde händelsen så snart den blev känd.

Anmält till IVO

Strax därefter tog den anställda, som låg bakom den falska informationen, kontakt med polisen och erkände att det var hen som stod bakom försändelserna. Det framgår av den anmälan till Inspektionen för Vård och Omsorg, IVO, som regionen nu gjort.

Den anställda har uppgivit att hen skickat ut 30-40 försändelser med varning till föräldrar att låta vaccinera sina barn. Hen påstod dessutom att vaccin mot covid-19 förändrar kroppens DNA.

Håller fast vid sin övertygelse

Enligt anmälan till IVO håller den anställda fast vid sin övertygelse och ser det som helt korrekt att varna allmänheten. I anmälan till IVO skriver regionen att ”..hen hänvisar, som icke medicinskt utbildad..., till medicinska risker som är felaktiga och som hen saknar kompetens att uttala sig om”.

Av IVO-anmälan framgår också att den anställda sagt upp sig själv.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.