Anställda på Försäkringskassan utreds i muthärva

Publicerad

Åtta anställda på Försäkringskassan i Sundsvall anmäls till myndighetens personalansvarsnämnd för att ha tagit emot presentkort och produkter från ett it-företag.
Två chefer anmäls också för att ha godkänt fakturor. Det rapporterar nyhetsbyrån Siren.

– Det stämmer att ett antal medarbetare har tagit emot gåvor som misstänks vara otillbörliga. Vi har mot denna bakgrund beslutat att pröva ärendena i Försäkringskassans personalansvarsnämnd, skriver myndighetens pressekreterare Viktor Svensson i en kommentar till SVT Nyheter Västernorrland.

Enligt anmälningarna som Siren tagit del av ska de anställda ha tagit emot gåvor för tusentals kronor: bland annat presentkort hos it-butiker, surfplattor, telefoner.

Tidigare har Sjöfartsverket, Riksgälden, Transportstyrelsen och Trafikverket åtalsanmält ett tiotal anställda för att ha tagit emot liknande gåvor från samma it-företag i samband med utbildningar.

Enligt Försäkringskassan är det utredningarna hos andra myndigheter som föranlett den egna interna granskningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer