Hör Radomir Sarkan, anstaltschef, i videon. Foto: SVT

Anstaltschefen: ”Det var en extrem händelse”

Publicerad

Sommaren 2018 avled en fånge på Saltviksanstalten efter lång tids matvägran. Justitieombudsmannen har kritiserat Kriminalvården för hur man hanterade fången.

– Det här är ett unikt ärende och inte vanligt förekommande, säger Radomir Sarkan, anstaltschef Saltviksanstalten.

Det handlar om en fånge som flyttades till Saltvik från en annan anstalt under 2018. Fången hade då matvägrat i 40 dagar och fortsatte göra så även sedan han flyttats.

I juni blev hans tillstånd sämre och tillsist beslutades att han skulle transporteras till sjukhus. Trots att hans tillstånd var allvarligt, kallade man inte på ambulans vilket skulle ha gått snabbare än att ta Kriminalvårdens transport, som saltviksanstaltens ansvariga valde vid tillfället, och som JO kritiserar.

Sedan det tragiska dödsfallet har Kriminalvården ändrat vissa rutiner när det gäller hur man tar hand om intagna som matvägrar.

– Och vi har infört att ta in ny medicinsk bedömning utifrån, vid liknande ärenden, säger Radomir Sarkan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.