Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vad Lisa Tynnemark (S) har att säga om hemmasittare. Foto: SVT/Alfred Collin

Föräldrar till hemmasittande barn träffade politiker i Sundsvall

Uppdaterad
Publicerad

SVT Västernorrland har tidigare rapporterat om den snabbt växande Facebookgruppen som diskuterar hemmasittare. Nu har initiativtagarna fått sitt första möte med ansvariga politiker.

– Vi som föräldrar till hemmasittare känner oss desperata, säger Annika Hedlund, en av grundarna till gruppen.

Hemmasittare är barn som inte kan eller klarar av att gå till skolan. Det kan bero på NPF-diagnoser som ADHD eller autism, men anledningen till skolfrånvaron kan också vara mobbning eller psykisk ohälsa.

– Det är viktig att förstå att det inte bara gäller barn med NPF-diagnoser. Det kan handla om helt andra saker också, säger Sara Fastesson.

Ökad förståelse hos politiker

Facebookgruppen Hemmasittare har över 8 000 medlemmar. Annika Hedlund och Sara Fastesson driver gruppen och träffade under fredagseftermiddagen politiker från Socialdemokraterna.

Det var Lisa Tynnemark, Jonas Väst och Niklas Säwén som deltog på mötet. Alla tre är toppnamn inom den lokala politiken i Sundsvall.

Nästa vecka väntar ytterligare samtal med representanter från Moderaterna.

– Vi hoppas kunna öka medvetandet kring hemmasittare och få till en förändring, säger Sara Fastesson.

Kuratorer utökat ansvar

Lisa Tynnemark (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Sundsvall menar att samtalen var givande.

– Det handlar om att adressera problematiken, vi kan inte ha lösningar på varje individs utmaningar, men vi måste skaffa förutsättningar för skolan att kunna lyckas med det här, säger hon.

Socialdemokraterna menar att det bästa sättet att ge förutsättningar till skolorna, är att öka kuratorernas ansvar och delaktighet i frågan.

Hör mer om problematiken kring hemmasittare i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.