Arkivbild. Foto: TT/Jessica Gow

Arbetsförmedlingen säger upp leverantörer

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsförmedlingen använder omkring 180 externa leverantörer som hjälper arbetssökande att hitta jobb. Nu säger man upp avtalen med 40 som antingen haft för låga resultat eller för få deltagare. Allgencia i Kramfors och AB Taktik i Örnsköldsvik berörs.

Tjänsten ”Stöd och matchning” är konkurrensutsatt av Arbetsförmedlingen där arbetssökande själva får välja vilken leverantör som ska hjälpa dem vidare att finna ett jobb.

Cirka 180 leverantörer på 1 200 platser i landet erbjuder Stöd och matchning men efter översyn sägs nu 40 upp. 32 för att de haft för låga resultat och 8 för att de haft för få deltagare, färre än tio sedan 1 september 2017.  Allgencia i leveransområdet Kramfors hör till den förra kategorin medan AB Taktik i Örnsköldsvik hör till den senare.

Tre av tio får jobb

– Vi arbetar systematiskt med att höja kvalitet i Stöd och matchning. Idag går i genomsnitt tre av tio deltagare till jobb eller studier 90 dagar efter avslutad tjänst. Ambitionen är att resultaten ska öka rejält över tid, säger Petter Carolusson, chef för enheten Externa tjänster, på Arbetsförmedlingen i ett pressmeddelande.  

Avtalen sägs upp med tre månaders varsel vilket innebär att de arbetssökande som valt någon av dessa 40 leverantörer får fortsätta, eller byta, men leverantörerna får inga nya deltagare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.