Foto: TT

De ska förbättra deltidsbrandmännens avtal

Uppdaterad
Publicerad

En ny arbetsgrupp kommer att se över hur de negativa delarna i det centrala avtalet kan lindras för deltidsbrandmännen i Medelpad. Medarbetarna kommer att få vara med och påverka hur det lokala avtalet blir.

Under fredagen har Medelpads Räddningstjänstförbund gjort en överenskommelse med Brandmännens riksförbund genom att se över vilka brister och svagheter som kan finnas i det nya avtalet.

– Vi har mycket duktiga deltidsbrandmän i Medelpad och vill att de ska vara så nöjda som de går med avtalen, säger Per Silverliden, förbundschef vid räddningstjänsten i Medelpad.

Det har varit delade meningar om avtalen. Men enligt Per Silverliden ska det ha varit en bra stämning på mötet och båda parter ska ha haft förståelse för varandra.

– Vi har tagit ett mycket gott steg för att i lugn och ro låta personalen få tycka till om avtalet, säger Silverliden.

Nu sker ett inre arbete där arbetsgruppen kommer att ha kontakt med personal på de lokala stationerna nio deltidsstationer. Arbetsgruppen ska höra med medarbetarna vad som behövs för att motivera personalen till att fortsätta jobba, och för att kunna rekrytera nya deltidsbrandmän.

– Det här är inget sätt att fördröja någonting. Det är ett sätt att få med medarbetarnas synpunkter.

Den 12 juni kommer ett nytt möte att hållas då arbetsgruppen ska redovisa vad de har gjort, för att kunna slutföra förhandlingen om ett nytt lokalt avtal i Medelpad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.