Det är framförallt unga som blir först arbetslösa när efterfrågan på arbetskraft minskar. Foto: TT / Jessica Gow

Arbetslösheten ökar bland unga – coronakrisen slår hårt

Uppdaterad
Publicerad
Ungdomsarbetslösheten i juni var över 15 procent bland unga mellan 18 och 24 år i Västernorrland.
I fjol var motsvarande siffra drygt 11 procent.
– När det blir kriser slår det hårdast mot dem med liten erfarenhet på arbetsmarknaden, säger Alexander Lundkvist, sektionschef på Arbetsförmedlingen i Örnsköldsvik.

Enligt Arbetsförmedlingen är det personer med tillfälliga anställningar och personer som är nya på arbetsmarknaden, framför allt unga och utrikesfödda, som först blir arbetslösa när efterfrågan på arbetskraft minskar.

I hela landet låg ungdomsarbetslösheten på drygt 13 procent i juni, medan Västernorrland ligger ännu högre: 15,1 procent.

– Det har lagts många varsel över hela landet inom restaurang- och besöksnäringen och det är branscher där många unga brukar få jobb, säger Alexander Lundkvist, som dock konstaterar att Västernorrland klarat sig bättre än många andra regioner när det gäller varsel.

Fler varsel i grannlänen

Förra månaden lades 48 varsel i Västernorrland att jämföra med 90 i Västerbotten och 158 i Jämtland.

– Vi är ganska lindrigt drabbade av coronakrisen så här långt, säger Alexander Lundkvist.

Ökad arbetslöshet i hela landet

Den totala arbetslösheten fortsätter att stiga i hela landet och låg i slutet av juni på 9 procent. 11 337 personer varslades om uppsägning förra månaden, jämfört med drygt 3 000 i juni ifjol.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer