Det har varit ovanligt många olyckstillbud på Vindkraftverksbygget i Viksjö. Hör arbetsmiljöinspektör Agneta Axelsson berätta. Foto: SVT

Arbetsmiljöverket på plats vid vindkraftparken i Viksjö

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen har Arbetsmiljöverket sju inspektörer på plats vid Hästkullens vindkraftpark i Viksjö. De skall granska arbetsmiljön vid projektet som till stor del legat nere sedan början av oktober.

Under förmiddagen träffar Arbetsmiljöverket företrädare för projektbolaget Nysäter Wind och de stora entreprenörerna i området.

Arbetsmiljön i området har kommit extra i fokus, dels på grund av den långvariga konflikten mellan den tysk-spanska totalentreprenören Nordex och en av deras huvudentreprenörer, Active Works, och dels på grund av de ovanligt många tillbuden i tidigt skede på byggarbetsplatsen.

Vindkraftparken Hästkullen

Över 100 miljoner i skuld

Men det handlar också om brister när det gäller personalutrymmen och etableringsplater enligt Agneta Axelsson på Arbetsmiljöverket.

– Det har varit brister och det är det fortfarande så det måste till förbättringar, säger hon.

Så sent som under tisdagen fick Active Works underentreprenörer – ett 20-tal större och mindre maskinägare – beskedet att deras betalning fortsatt frusit inne. Skulden uppgavs vid mötet vara uppe i hisnande 103 miljoner.

Konsekvenser för arbetsmiljön

Enligt uppgift till SVT har underentreprenörer dragit sig ur projektet på grund av de uteblivna pengarna. I ett fall har det direkta konsekvenser för arbetsmiljön: Redan för tre veckor sedan avvecklade Cramo de personalutrymmen med mera som de haft på området.

Under onsdagens möte finns ledningarna för de olika inblandade entreprenörerna på plats i Viksjö.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vindkraftparken Hästkullen

Mer i ämnet