– Sundsvalls fotoklubb har varit ganska framgångsrik i den här tävlingen tidigare, säger Christer Hägglund, ordförande i Sundsvalls fotoklubb inför helgens evenemang. Foto: Märta-Li Melander Selin

Årets fotograf utses i Sundsvall

Uppdaterad
Publicerad

Årets fotograf ska koras och den här gången är det Sundsvalls tur att arrangera den årliga riksfotoutställningen. Ett hundratal amatörfotografer från hela landet tävlar i sex olika kategorier.

I helgen kan man besöka Metropol och den årliga riksfotoutställningen, även kallad amatör-SM i foto. I utställningen tävlar medlemmar från hela landets fotoklubbar med sina bilder.

Det är första gången utställningen hålls i Sundsvall och på Sundsvalls fotoklubb har man jobbat i två år för att förbereda sig inför kommande helg.

– Det känns väldigt bra. Sundsvalls fotoklubb har varit ganska framgångsrik i den här tävlingen tidigare, så det har funnits ett litet tryck från riksförbundet att vi ska arrangera, säger Christer Hägglund, ordförande i Sundsvalls fotoklubbs. 

Hög medelålder

De tävlande deltar i sex olika grupper och har bedömts av sex lokala profiler som alla har någon anknytning till foto. Vinnaren är med andra ord redan utsedd, men inte avslöjad.

I juryn sitter bland annat Kristofer Lönnå och Anna Gullmark från Mittuniversitetet. En av klasserna är reserverad till enbart ungdomar, eftersom medelåldern i fotoklubben är hög och man kämpar för att locka fler unga till föreningen. Vinsten är det klassiska ära och berömmelse, men även titeln som ”årets fotograf”. 

Flera hållpunkter

Men helgens evenemang bjuder inte bara på fotoutsällning utan även på stadsvandring, föreläsningar och middag. 

– Vi har haft ett jättebra samarbete med kommunens näringslivsbolag som naturligtvis vill visa upp Sundsvall på ett väldigt bra sätt. Med stadsvandringen vill vi visa upp stans bästa sida för alla tillresta gäster, säger Christer Hägglund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.