Foto: Bild ur polisens förundersökning.

Åklagaren nöjd med jaktbrottsdom

Uppdaterad
Publicerad

Åklagaren är belåten med tingsrättens beslut och ifrågasätter inte att den 38-åriga Öviksbon som använt sig av otillåtna åtlar frias från grovt jaktbrott.

Efter att en man från Örnsköldsvik placerat ut otillåtna åtlar under 2015 och 2016 års björnjakt dömdes han under onsdagen för brott mot kameraövervakningslagen och förseelse mot jaktlagen. Mannen friades däremot för grovt jaktbrott.

Åklagare i ärendet var Christer B Jarlås vid riksenheten för miljö- och arbetsmiljöbrott. Han berättar under torsdagen att han inte kommer att överklaga domen.

– Domstolen har ju förstått problematiken och kommer fram till ett bra beslut. Jag ska inte ifrågasätta utan acceptera domen, säger han.

Enligt jaktlagen är det först ett grovt brott om jakt har pågått utanför en tillåten period. Inför till exempel björnjakten bestäms också hur många björnar som får skjutas för att inte antalet björnar ska vara för många eller för få. I det här fallet ska inte björnstammen ha påverkats och därför är det inte ett grovt jaktbrott, enligt Jarlås.

– Gärningen som sådan döms han ju för men sedan är det frågan om vilken rubricering det handlar om, säger åklagaren.

Men att använda sig av oregistrerade kameror och döda tamdjur för att locka till sig björn är enligt jaktlagen ett mindre brott mot jaktlagen.

Komplext regelverk

– Det är ju björnar och så på bilderna så de gör ju en snällare värdering, säger åklagaren men menar att det är ett krångligt regelverk.

I Sverige behandlas handlingarna på flera myndigheter. Tingsrätten tar hand om brotten mot jaktlagen medan polisen bestämmer huruvida en person får indragen vapenlicens eller inte.

– I andra länder så tar man ju allt i ett paket som i Norge till exempel, då tittar man också på folks möjlighet att få jaga, säger Jarlås.

Straff från fler myndigheter

Han menar att det är komplicerat då det kan upplevas som om straffen för samma brott kommer från flera håll.

– Du får ett straff för brottet men sen prövas det av en annan myndighet om man får indragen vapenlicens under en kortare tid, säger han.

Christer B Jarlås accepterar tingsrättens beslut och domen skickas vidare till polisen för vidare utredning om mannen ska få behålla sin vapenlicens eller inte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.