• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Snöveltorp, Öbonäs och Kårtorp. Det brinner i en avfallsanläggning med kraftig rökutveckling som följd. Alla i områdena uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

De i lågskattekommuner tjänar mer än i Sollefteå. Därför är det viktigt att det kommunala skatteutjämningssystemet fungerar så att det inte är beroende av var man bor och vilken service man har, säger Åsa Sjödén (S). Foto: Jennie Johansson, SVT.

Stora skatteskillnader mellan landets kommuner

Publicerad

Skatteklyftan mellan kommunerna i landet ökar. SVT:s kartläggning visar att skatten kan variera med 16 000 kronor beroende på var du bor, om du har en månadslön på 30 000 kronor. Sollefteå har den högsta skattesatsen i länet som i dag ligger på 34,68 procent.

Många av landets kommuner med hög kommunalskatt ligger i Västernorrland och de flesta lågskattekommuner ligger runt Stockholm och vid Skånes kust. Med kommunalskatt avses här summan av landstingsskatt, kommunalskatt och begravningsavgift.

– I små kommuner med stor befolkning behöver man inte ha den kommunala servicen utspridd på en större yta. Invånarna i en glesbygdskommun har också rätt till att ha en bra service, därför har vi den här skattesatsen, säger ordförande i Sollefteås kommunstyrelse, Åsa Sjödén (S).

”Tror inte skattesatsen spelar roll”

Åsa Sjödén tror inte att skattesatsen har någon större betydelse för var människor väljer att bosätta sig. Eftersom att det är mycket glesare i Sollefteå än till exempel Nacka så kostar servicen mer.

– Jag tror att skattesatsen ligger långt ned på prioriteringslistan, du hittar ett bra arbete och en bostad där du väljer att bo. Det finns nog en förståelse för de som bor här, säger hon.

Vad tänker du om att de kommuner som redan har en låg skatt sänker skatten?

– De flyttar in fler där som bidrar till det gemensamma, och då kan man ha en lägre skatt, säger Åsa Sjödén.

Låga bostadspriser

Hon berättar vidare om vad Sollefteå kan erbjuda jämfört med en lågskattekommun, till exempel bättre pris på bostäder än vad som kan erbjudas i vissa andra kommuner.

– Vi har en närhet som du inte kan få i storstan. Du kan gå till affären, skolan, biografen och kulturhuset. Det finns en helt annan närhet, säger Åsa Sjödén.

Skattesatsen i din kommun

Visa

1. Sollefteå 34:68

2. Härnösand 34:63

3. Ånge 34:62

4. Kramfors 34:43

5. Timrå 33:93

6. Sundsvall 33:88

7. Örnsköldsvik 33:73

Källa: SCB

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 Västernorrland

Mer i ämnet