Asbestlarm kan bli rättssak

Uppdaterad
Publicerad

I höstas kom larmet att arbetare utsatts för asbest vid renoveringen av hotell Hallstaberget i Sollefteå. Nu har arbetsmiljöverket beslutat starta en rättslig process mot de ansvariga på bygget.

Det var i september som Mittnytt kunde avslöja att arbetare vid hotellbygget utsatts för asbest vid det kommunala hotellbygget i Sollefteå. Nu har arbetsmiljöverket beslutat inleda en åtalsprövning av bygget. Bakgrunden är att entreprenören började riva delar av byggnaden utan att man först kartlagt var det fanns asbest i huset.

Byggjobbare utsattes

I september när Mittnytt besökte hotellbygget i Sollefteå träffade vi flera byggjobbare som berättat att de helt ovetande rivit väggar som senare visat sig innehålla asbest. Varningsskyltarna kom upp först efter att rivningarna utförts.

Det finns också uppgifter om rivningsfirmor med utländsk arbetskraft som utsatts för asbest när renoveringen startade.

Den åtalsprövning som arbetsmiljöverket inlett är en kartläggning av ansvarsfrågan i syfte att överlämna frågan till åklagarmyndigheten i Östersund där brott mot arbetsmiljölagen handläggs.

Kommunens roll granskas

Enligt arbetsmiljöverket är det oklart vem som bär ansvaret för att arbetarna utsattes för asbest. Kommunen har upphandlat ny hotellentreprenör , Stefan Carlsson från Lycksele som också ansvarar för renoveringen av hotellet.

– Vi ska försöka bringa klarhet i hela entreprenadkedjan och det omfattar även kommunens roll, säger Karin Dernebo som är jurist vid arbetsmiljöverket.

Syftet med åtalsprövningen är att utreda detaljerna inför ett eventuellt beslut om åtal.

Enligt planerna ska nya hotell Hallstaberget invigas i februari. Sollefteå kommun har lagt ner 50 miljoner på renoveringen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hallstaberget

Mer i ämnet