Assistansbedrägeri i Sundsvall – misstänks ha lurat kommunen på miljonbelopp

Uppdaterad
Publicerad

Under flera år har de fyra personliga assistenterna lurat till sig stora belopp av Sundsvalls kommun. De har använt sig av falska uppgifter och intyg för att föra kommunens tjänstemän bakom ljuset, enligt åtalet.

Nu åtalas fyra personer och åklagaren menar att brottet är grovt.

Fyra personer, två män och två kvinnor i 30- till 60-årsåldern, har arbetat som personliga assistenter åt en kvinna i Sundsvall. De misstänks ha lämnat oriktiga uppgifter till Sundsvalls kommun och på så sätt lurat till sig 3,1 miljoner kronor under en period på cirka tre år från sommaren 2017 fram till i höstas då de misstänkta frihetsberövades under ett par veckor.

Oriktiga uppgifter

Enligt åtalet har de anställda överdrivit omfattningen av den assistans som utförts och farit med osanna uppgifter om vem eller vilka som gjort jobbet. De misstänkts också ha  ljugit om kvinnans hälsotillstånd och behov av assistans. Det innebär dels att kommunen har lurats på pengar och dels att kvinnan riskerat att inte få det stöd hon behöver och har rätt till.

Utsatt kvinna

Brottet är grovt, menar åklagaren, eftersom det pågått under låg tid och i stor omfattning. Åklagaren betecknar brottet som särskilt farligt då de misstänkta utnyttjat den behövande kvinnans utsatta ställning.

Två av de personliga assistenterna är bosatta på samma adress som kvinnan.

SVT har sökt åklagaren, hittills utan framgång.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.