Den ena assistenten och dennes sambo hördes när rättegången hölls för en månad sedan. Foto: Hans Lindblom SVT

Assistenter lurade handikappad – tre bedragare dömda till fängelse

Uppdaterad
Publicerad

En handikappad man i Timrå lurades i omgångar av sina personliga assistenter. Nu döms de inblandade assistenterna till kännbara fängelsestraff.

SVT Västernorrland har tidigare berättat om den svårt funktionshindrade 58-åringen i Timrå som två gånger hamnat i klorna på sina personliga assistenter och lurades på sina pengar.

Först förmåddes han att låna ut 1,3 miljoner till sin personliga assistent och hennes sambo, pengar som gick till parets lyxkonsumtion av bilar, en traktor, skoter, spabad, kläder och elektronikprylar.

Assistenter lurade handikappad

Lånekarusell

När assistansbolaget upptäckte lånekarusellen och avskedade den personliga assistenten hamnade mannen sedan i nästa knipa. Hans nya assistansbolag, Lystra assistans, anställde en kvinna som omedelbart tog kontroll över hans bankdosa och ekonomi. Kvinnan var en känd spelmissbrukare som tidigare dömts för bedrägeribrott.

På tre månader stal hon de pengar som fanns kvar – 200 000 kronor, vilket hon också erkänt.

Kännbara straff

Nu har domarna fallit. Kvinnan som lade beslag på bankdosan och pengarna döms till sex månaders fängelse för stöld och bedrägeri . Hon ska också betala ett skadestånd på 200 000 kronor medan den tidigare assistenten och hennes sambo döms till ett år och sex månader och ett skadestånd på 1,1 miljoner.

Tingsrätten konstaterar att de utnyttjande hans beroendeställning för att komma över pengarna som sedan användes för deras privata lyxkonsumtion.

Grovt ocker

Kvinnan döms för grovt ocker och grovt tagande av muta medan hennes sambo döms för olaga hot, medhjälp till grovt ocker och grov medhjälp till tagande av muta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Assistenter lurade handikappad

Mer i ämnet