Foto: SVT/Wikimedia CommonsVisa alla (2)
Visa alla (2)

Rederiet: ”Behöver inget bygglov”

Uppdaterad
Publicerad

Det behövs inget bygglov för att bedriva asylboende i ett år, menar Ocean Galas ägare.

– Vi tänker påbörja vårt avtal med Migrationsverket, och till en början ha en verksamhet i ett år. Det är lite att ordna med fartyget, men snart hoppas vi kunna ta emot boenden, säger Kjell Tanberg från Floating Accomodations när han ringer upp SVT Västernorrland under måndagskvällen.

Oklara regler om bygglov

Men det är fortfarande oklart om verksamheten inte behöver ett bygglov, tillfälligt eller permanent, för ett års tid.

– De behöver ha ett avtal med en hamn där de får lägga till. Men de behöver också ett bygglov från kommunen, säger Ulrika Langels på Migrationsverkets presstjänst om planerna på flyktingboendet.

Detta är information som Kjell Tandberg verkar anse vara felaktig, trots att den kommer från deras beställare Migrationsverket.

– Vi behöver inte något bygglov för den här verksamheten. Vi sorterar under Sjöfartsverket och Transportstyrelsen, säger han.

”Upp till Migrationsverket”

Hur boendet sedan kommer att fungera, med till exempel flera personer i daglig rörelse genom en hamn, lämnar Floating Accomodations upp till Migrationsverket.

– Hur många platser som ska finnas är upp till Migrationsverket. Vi levererar bara boendet till en position, säger Kjell Tandberg.

Floating Accomodations skriver ett avtal med Migrationsverket om att leverera en båt som kan fungera som ett flytande asylboende.

Rederiet visar intresse för att förlägga fartyget Ocean Gala i Wifstavarv utanför Timrå, men kommunen säger nej.

Rederiet gör försök till att få tillstånd att lägga Ocean Gala i Djuphamnen i Härnösands kommun. Kommunen ställer sig tveksamma till att ge företaget bygglov, både tillfälligt eller permanent, för det flytande personalboendet.

Migrationsverket ger både Härnösand och Timrå kommun rätt i att inte låta fartyget användas som asylboende.

Ocean Gala börjar resa från hamnen i Kiel mot hamnen i Utansjö i Härnösands kommun. Fartygets ägare är övertygade om att de inte kommer behöva något bygglov för sin verksamhet, vilket ingen kan ge ett säkert svar på.

Det visar sig att Utansjö hamn förlorade sin certifiering för att ta emot fartyg som Ocean Gala 2014. Om fartyget lägger till i hamnen kan hamnägaren polisanmälas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Asylbåtens krokiga färd

Mer i ämnet