Åtal i pedofilhärvan

Uppdaterad
Publicerad

I dag väcktes åtal mot den misstänkta nätpedofilen från Husby i Stockholm. Polisen har identifierat 68 offer mellan 11 och 20 år. En handfull av dem kommer ifrån Västernorrland och Jämtland.

Förundersökningen har växt och växt. Totalt är det nu 68 brottsoffer mellan 11 och 20 år gamla, främst flickor, som på olika sätt utsatts för pedofilen från Husby i nordvästra Stockholm. Åklagaren är fortfarande mycket förtegen, men berättar för SVT att en handfull av offren är från Västernorrland och Jämtland.

Under flera olika alias har mannen tagit kontakt med flickor på olika sociala medier och skype.

Nätpedofilen i Husby

– Där har man då har hotat och tvingat barn att utföra sexuella handlingar i webcam, säger Jörgen Lindeberg, groomingexpert på Rikskriminalpolisen.

Jörgen Lindberg vill inte gå in på vilken typ av sexuella handlingar det rör sig om.

Det kan jag inte berätta och om jag berättade det så skulle ni inte kunna sända det, säger han. 

Mannen åtalas idag misstänkt för grovt sexuellt tvång, grovt sexuellt övergrepp mot barn, grovt utnyttjade av barn för sexuell posering, grovt förtal, sexuellt ofredande samt barnpornografibrott.

Åklagare Emelie Källfelt har i en intervju med TT beskrivit den misstänkte 28-årige pedofilen som otroligt manipulativ. Själv hävdar han att han är oskyldig och att hans dator fjärrstyrts.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nätpedofilen i Husby

Mer i ämnet