Åklagare Elisabeth Hermanrud Foto: SVT

Misstänkt i kidnappningsmordet frias – åtal läggs ned

Publicerad

Mitt i den tjugonde rättegångsdagen lägger åklagaren ned åtalet mot en av de nio misstänkta för kidnappningsmordet på 23-årige Ramin Scherzaj från Sundsvall.
– Jag har aldrig varit med om något liknande, säger advokaten Jakob Machuca om beskedet att hans klient frias.

Under torsdagen fortsatte rättegången mot de nio personer som står åtalade för inblandning i kidnappningen och mordet på 23-årige Ramin Scherzaj som hittades mördad söder om Sundsvall förra våren.

Läs mer om kidnappningsmordet här.

Med bara åtta rättegångsdagar kvar bestämmer sig åklagare Elisabeth Hermanrud för att, mitt i pågående förhandlingar, lägga ned åtalet mot en av de nio misstänkta.

– Det åklagaren säger är att det inte finns bevisning, att bevisningen inte håller, säger advokaten Jakob Machuca.

Är det vanligt att åtalet läggs ned så långt in på rättegångsprocessen?

– Nej, jag kan inte närmare säga hur vanligt det är, men jag har aldrig varit med om något liknande tidigare, säger Jakob Machuca.

”Förstår inte varför”

Mannen som nu frias har varit anhållen och misstänkt för två brott; medhjälp till människorov och medhjälp till mord. Som alternativ har åklagaren även yrkat på skyddande av brottsling.

Mannen har under rättsprocessen nekat till inblandning i kidnappningen och mordet, och blev därför glad när beskedet om att lägga ned åtalet fattades.

– Han är lättad och kan nu pusta ut. Han är både lättad och glad över att få vara hemma och att slippa gå och oroa sig, säger mannens advokat, Jakob Machuca och fortsätter:

– Men jag förstår inte varför detta händer idag. Jag förstår inte varför man väckt åtalet, när man väljer att lägga ned det nu. Åklagaren borde haft samma underlag idag som när åtalet väcktes, säger han.

Rättegången har nu pågått sedan den 7 mars, och är planerad att pågå fram till den 18 maj, 2017. Enligt Jakob Machuca ska han prata med sin klient om att eventuellt kräva ersättning.

– Vi kommer träffas och prata om det här. Det är väldigt allvarliga anklagelser, vi får ta en titt vad det kan innebära för honom, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kidnappningsmordet

Mer i ämnet