Åtalas för vansinnesfärd

Uppdaterad
Publicerad

I halka, mörker och kraftig snörök försökte en Kramforsbo köra ifrån polisen. När han inte lyckades rammade han polisbilen.

Biljakten och brottsmisstankarna beskrivs målande i kammaråklagare Marie Reutnes åtal. Jakten inleddes när Kramforsbon smet från en poliskontroll på riksväg 90. Polisen förföljde mannen från Väja via Bollstabruk och Sollefteå till centrala delarna av Kramfors.

Fel sida av vägen

Under biljakten framförde mannen sin bil i mycket hög hastighet och sladdade kraftigt i kurvorna. Han hamnade då på fel sida av vägen och var enligt åtalet flera gånger nära att krocka.

Körde över gunghäst

Kramforsbon ska även ha försökt preja efterföljande polisbil vid flera tillfällen. Rondeller passerade i hög hastighet och på fel sida. I centrala delarna av Kramfors kördes bilen ”i hög hastighet med spinnande drivhjul och med kraftiga sladdar på en cykelväg, över en gård och över gräsmattor i ett bostadsområde samt genom vägbyggnadsstängsel, på trottoarer, gågator och flertalet gånger på fel sida av refuger. Han har dessutom kört över en gunghäst som var uppsatt på torget i Kramfors och varit nära att köra på en till fots efterföljande polisman”.

Åklagaren menar att brottet är grovt eftersom mannen gjort sig skyldig till grov oaktsamhet och visat uppenbar likgiltighet för andra människors liv.

Rammade polisbil

När en av poliserna skulle kliva ur sin bil tog mannen sats med sin bil och körde sedan flera gånger in i polisbilen. Åklagaren menar att bara var tillfälligheter som gjorde att polismannen inte skadades allvarligt och åtalar mannen för försök till grov misshandel.

Kramforsbon erkänner grov vårdslöshet i trafik men nekar till anklagelserna om försök till grov misshandel.

Fem år sedan

Åtalet mot mannen var nära att preskriberas. Biljakten skedde i december 2013 och det tog alltså nära fem år innan Kramforsbon åtalades.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.