Foto: SVT

Återigen flera covidpatienter inom intensivvården i Västernorrland

Publicerad

Sedan i slutet av juni har endast ett fåtal covidsmittade patienter – och högst en åt gången – intensivsjukvårdats i Västernorrland. Men nu kan kurvan vara bruten – sedan i tisdags vårdas två länsbor med covid-19 på IVA.

De flesta coronapatienter som sjukvårdas i länet, just nu totalt sex stycken, är ovaccinerade.

Under juli och större delen av augusti var det i stort sett tomt på covidpatienter på intensivvårdsavdelningarna på länets sjukhus.

Sedan i början av den här veckan är alltså två, för första gången på nästan tre månader.

– Det infektionsläkarna ser och rapporterar till oss är att nästan alla av de här patienterna är ovaccinerade. I enstaka fall kan det röra sig om sig om patienter med gravt nedsatt immunförsvar, säger Maria Tempé, biträdande smittskyddsläkare i Västernorrland.

Både unga och gamla

De covidsmittade länsbor som sjukhusvårdats under perioden juni-augusti är i alla åldrar. Den senaste tiden har minst en person under 30 år varit inneliggande med covid-19.

– Det har varit personer under 30 år, under 20 år och till och med barn som sjukhusvårdats med covid-19. Men den allra största merparten är patienter som är 60 år eller äldre, säger Maria Tempé.

Sjukhusvårdade vaccinerade

Det finns också exempel på äldre personer som fått två doser vaccin men som ändå smittats och lagts in på sjukhus.

– Då kan röra sig om personer som på grund av hög ålder och underliggande sjukdomar har en ökad risk för allvarlig sjukdom om de smittas med covid-19 och det kan även finnas en risk att skyddet minskat under de åtta månader som gått, för personer som fick sitt vaccin redan i januari, säger Maria Tempé.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västernorrland

Mer i ämnet