Häng med in i berget – döljer tvåvåningshus

Uppdaterad
Publicerad

Strax utanför Ånge finns ett atombombssäkert tvåvåningshus inne i berget. Därifrån skulle kommunledningen styra i händelse av krig. Det har länge stått tomt och vi fick följa med nuvarande ägaren på en husesyn.

Bergrummet och det atombombssäkra huset byggdes i mitten på 60-talet. Det berättar närmsta grannen, som också jobbat åt räddningstjänsten i Ånge och skött tillsynen av bergrummet åt Civilförsvaret.

– Det var ju kalla kriget, man var livrädd för atombomber och då måste man skydda sig med sådana här skyddsrum, säger Mats Fhanér, som bor mindre än 100 meter från ingången.

”En rolig grej”

Sedan fyra år ägs bergrummet av en stockholmare.

– Från början var det en rolig grej, men sedan tänkte jag längre faktiskt, att det går säkert att göra en verksamhet av det här, säger Djordje Milovanovich.

Hans tanke var att göra ett serverrum, men hittills har inget hänt.

Följer med in i berget

Djordje Milovanovich åker hit och tittar till huset någon gång per år. Den här gången får SVT Västernorrland följa med in i berget. Vi går i mörker eftersom strömmen är avstängd av tidigare ägare. Djordje Milovanovich har en pannlampa och visar vägen. Först går vi genom en lång tunnel.

– 100 meter in i berget finns en dörr in till huset till vänster. Tunneln fortsätter ytterligare 20 meter, för att en eventuell stötvåg från atombomben ska fortsätta rakt fram och studsa ut igen, förklarar han.

Dörren in till huset är en rejäl skyddsrumsdörr. Väggarna är tjocka och det första rummet är en sluss med duschar och avlopp.

– Där är tanken att man ska sanera sig mot radioaktivt avfall. Då ska man duscha och mäta sig innan man går vidare, för man får inte kontaminera det som är därinne, säger Mats Fhanér.

Självförsörjande

Inne i bergrummet finns eget vatten, värme, ventilation och ett dieseldrivet reservaggregat. Allt för att vara självförsörjande om man skulle bli instängd i berget.

– Själva huset är på 485 kvadratmeter och det är upp mot 20 rum fördelade på två plan, säger Djordje Milovanovich.

Längst in på nedervåningen finns två sovsalar, en för damer och en för herrar. Trevåningssängarna står uppradade ut från väggen och saknar madrasser. Det finns gott om möjliga sovplatser.

– Det här var ju verksamhet som skulle gå dygnet runt i händelse av krig. Man sov väl och jobbade om vartannat. Man kanske var 40 som gick i skift, säger Mats Fhanér.

Stort skafferi

Intill sovsalarna finns toaletterna och en trappa upp är ledningsrummet och matsalen där alla skulle äta. Köket är inte så stort, men det finns en spis och ett väl tilltaget skafferi.

– Jag tror att det har varit övningar här då de har övernattat och haft kockar här som lagat mat. Men det var före min tid, berättar Mats Fhanér.

Stängdes av säkerhetsskäl

De sista övningarna genomfördes på 80-talet. Sedan kom nya regler om utrymningsvägar.

– Då insåg man att här kan det vara farligt att öva, för händer det något, så kommer inte folk ut. Så då var det färdigövat, säger Mats Fhanér.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.