Även landstinget erbjuder IT-sjukvård

Uppdaterad
Publicerad

Att kunna få prata med en doktor via nätet blir realitet i Västernorrland redan efter nyår, i privat regi. Inom kort kommer även landstinget att erbjuda sjukvårdskonsultation på nätet – men i en lite annan form, och med ett annat huvudsyfte.

– Det här är absolut framtiden. Landstinget Västernorrland ska vara på den här bollen. Men det ska vara ett komplement. Man ska alltid ringa sin vårdcentral eller 1177 först och konsultera med dem vad som är det bästa att göra, säger Ingeborg Wiksten (L), ledande landstingspolitiker och ledamot av regionstyrelsen.

Redan efter storhelgerna erbjuder privatägda Sundsvalls vårdcentral tjänsten Sundsvall online, det berättade vi i går. Via videosamtal kan västernorrlänningarna få råd och hjälp direkt av en läkare som också kan ställa diagnoser och skriva ut recept.

Bra för hemsjukvården

Efter en lång startsträcka träder nu även landstinget in på IT-arenan inom kort. Även om det där alltså mest ses som ett komplement.

– Till exempel inom hemsjukvården kan det bara ett bra alternativ. Sjuka eller handikappade äldre människor som kanske har både hemtjänst och färdtjänst och som kanske också ska duscha inför ett besök på vårdcentralen eller sjukhuset, för det är det ett helt företag att ta sig till vården. Kan man i stället lösa det hela med hjälp av en konsultation så är det ju jättebra, säger Ingeborg Wiksten.

Ekonomiska skäl

Landstingets intåg på området görs förstås delvis också av ekonomiska skäl. De privata alternativen av läkare på nätet har lett till skenande kostnader landstingen och i förlängningen också för skattebetalarna.

Men landstingets variant av sjukvård på nätet blir en annan, och inte i första hand videosamtal med läkare.

– Våra doktorer behövs till att ta hand om patienterna. Vi har väldigt duktiga distriktssköterskor som kan leda patienterna rätt vid en första kontakt. Man ska alltid ringa först, poängterar Ingeborg Wiksten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.