Genrebild. Foto: Pontus Lundahl / TT

Avlivade inte hund i tid – misstänks för brott

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna vägrade under lång tid att avliva sin svårt sjuka hund. Det orsakade hunden onödigt lidande och därför anmäler länsstyrelsen i Västernorrland henne för djurskyddsbrott.

Det var i april i år som kvinnan besökte djursjukhuset i Sundsvall eftersom hennes hund kräktes, hade blodig diarré och var kraftigt halt på vänster bakben. Hunden hade sedan tidigare redan amputerat vänster framben. Veterinären meddelade efter undersökning att det inte var någon idé att ha kvar hunden utan ytterligare en operation eftersom det innebär lidande för djuret.

Åtgärder vidtogs inte

Trots upprepade påminnelser om att hunden behövde vård eller avlivning så vidtogs inte relevanta åtgärder i god tid. Kvinnan ska bland annat ha avbokat samtliga tider för avlivning. Först tre månader efter första kontakt med veterinär, i slutet på juni, avlivades slutligen hunden.

Länsstyrelsen menar därför att kvinnan har brutit mot djurskyddslagen. Hon kan också ha gjort sig skyldig till djurplågeri.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.