Foto: SVT

Undersökningsplan för tusentals gifttunnor klar

Uppdaterad
Publicerad

Företaget ense med Länsstyrelsen om att finansiera planeringen av hur man går vidare med Sundsvallsfjärdens gifttunnor.

Situationen kring de omkring 23 000 dumpade tunnorna med kvicksilverhaltigt innehåll som ligger på havsbottnen i Sundsvallsfjärden har tagit ett steg närmare någon form av lösning. Företaget Akzo Nobel Bygglim AB, som är utpekat som ett av de två företag som är ansvarigt för dumpningen, har gått med på att göra en undersökningsplan för hur man ska gå vidare med undersökningen av tunnorna.

Avtalet med länsstyrelsen innebär att Akzo Nobel Bygglim AB ska finansiera en plan för undersökningarna som ska genomföras i tre steg och som beräknas vara klart under 2017. Avtalet innebär inte att företaget kommer att ansvara för en eventuell framtida undersökning av tunnorna.

Dumpade gifttunnor

– Avtalet med Bygglim är ett stort steg framåt och vi är mycket nöjda med att vi får till en plan för undersökningar. Vi fortsätter samtidigt utreda vem som är ansvarig för genomförandet av kommande undersökningar, säger Anna Stjärne, ansvarig miljöhandläggare på länsstyrelsen.

Enligt länsstyrelsen har Akzo Nobel Bygglim på eget initiativ beslutat att ta fram och finansiera planen som sen ska utgöra ett beslutsunderlag för att veta hur tunnorna i framtiden ska undersökas på bästa sätt.

”Först efter genomförda undersökningar kan länsstyrelsen bedöma om tunnorna utgör en miljörisk och om en sanering behövs”, skriver länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

Gifttunnorna i Sundsvallsfjärden

Mellan åren 1952-1964 sänktes uppskattningsvis 23 000 tunnor med bland annat kvicksilverhaltigt avfall i Sundsvallsbukten. Avfallet bestod av rester från tillverkning av vinylklorid, vilket används som råvara vid tillverkning av PVC. Vinylklorid tillverkades i Stockvik mellan åren 1945-1968 av Stockholm Superfosfat Fabriks AB, som senare kom att heta Fortum Ljunga Kraft AB. PVC-tillverkningen fortsatte efter det att vinylkloridtillverkningen upphört i Stockvik. Akzo Nobel Bygglim AB övertog PVC-tillverkningen 1985.

Källa: Länsstyrelsen i Västernorrland

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dumpade gifttunnor

Mer i ämnet