Källan: ”Utbetalning av miljoner i blindo”

Uppdaterad
Publicerad

Avtalet med klinikchefen var omtvistat och skulle ha avgjorts i domstol. Det ansågs som en utbetalning av miljoner ”i blindo” men godkändes ändå av förre förvaltningschefen Margareta Berglund-Rödén.

Avtalsmissen kan ha kostat landstinget många miljoner, men själv vill hon inte förklara hur hon tänkte:

– Jag har inga närmare kommentarer att lämna, skriver hon i ett SMS sedan SVT Västernorrland försökt nå henne under 14 dagar.

Krisen i Landstinget Västernorrland

SVT har redan berättat om delar av det avtal som läkaren skrev med Margareta Berglund-Rödén för ett drygt år sedan. Svart på vitt konstateras att han har 6 558, 3 timmar och 1 926 fridagar innestående. Det motsvarar tolv år i tid vilket han har rätt att få ut i pengar eller ledighet. I praktiken innebär övertids och fridagsberget att landstinget sammantaget är skyldig läkaren över 20 miljoner kronor.

Rikskänd i media

Vi har granskat de anställningsavtal som landstinget tecknat med läkaren sedan slutet på 90-talet och frågorna är många. Hur kan en enskild person samla på sig många år i kompensationskrav på arbetsgivaren?

Det visar det sig att landstinget redan ställt sig själv den frågan vilket man gjorde 2006. Då hade läkaren under 23 år samlat på sig nära 11 000 övertidstimmar vilket uppmärksammades av media i hela Sverige.

Okänd pott fridagar

Vad som emellertid inte var känt utanför landstinget var att läkaren dessutom samlats på sig en rejäl pott fridagar för utebliven veckovila och helgledighet.

– Jag vill minnas att det rörde sig om i runda tal 1 100 dagar och det var uppenbart för oss alla att det inte kunde fortgå. Vi kunde inte ha det på det sättet, säger Lars Bolin som då var sjukvårdsdirektör i landstinget.

Han hänvisar till ett avtal som han tecknade med läkaren 2006. Avtalet visar sig länge vara försvunnet ur landstingets arkiv men när SVT insisterar lyckas landstinget hitta det efter någon vecka. Det är ett chefsavtal som innebär att läkaren får en löneförhöjning på 40 000 kronor till 160 000 kronor i månaden mot att han i stället ska övergå till oreglerad arbetstid utan rätt till övertid.

Rättslig tvist

Enligt Lars Bolin hade avtalet två syften. Det skulle stoppa läkarens övertidsberg från att växa ytterligare men avtalet syftade också till att sätta stopp för antalet fridagar. På den sista punkten var man emellertid inte ense.

– Men vi var tydliga. Om läkaren krävde att få ut sina fridagar förklarade vi att det skulle bli rättsprocess. Vi var öppna för en förlikning men kunde vi inte enas den vägen var vi beredda att pröva hans krav rättsligt, säger Bolin.

Han får stöd av ytterligare en topptjänsteman i landstinget som tydligt minns turerna kring avtalen. I läkaravtalet står det att fridagar ska tas ut i ledig tid eller pengar i nära anslutning till att de tjänats in. I vanliga fall ska uttaget ske inom veckor eller möjligtvis månader, men  i det här fallet rörde det sig om fridagar som sparats i flera decennier, och dessutom av en chef som hade uppgift att organisera arbetet på kliniken. Landstinget ansåg att kravet var orimligt. I en process skulle man ha hävdat att en betydande del av fridagarna preskriberats.

Utbetalning i blindo

Dessutom ansåg landstinget att det saknades skriftligt underlag hur fridagarna kommit till. Det byggde på läkarens egna uppgifter.

– Att landstinget i blindo skulle betala ut flera miljoner till en medarbetare var inte att tänka på, säger topptjänstemmannen.

Landstinget hade alltså förberett en rättslig prövning av fridagarna men tvisten låg på is så länge läkaren inte krävde att få ut vare sig tid eller pengar. I tio år var tvisten olöst till den 27 november 2014 när läkaren sätter sig ner för att förhandla fram en förlängning av sitt chefsavtal och dessutom bli en av de nya länsklinikcheferna. På andra sidan bordet sitter Margareta Berglund-Rödén som med sin underskrift godkänner, inte bara de 1 100 fridagarna från 2006 utan dessutom godtar att de sedan dess vuxit till 1 926 fridagar.

Godkände rubb och stubb

Läkaren som dessutom får lönen höjd till 174 000 kronor per månad kan till följd av avtalet också få ut sina fridagar till den nya topplönen. Det innebär att varje innestående fridag är värd 6 960 kronor styck eller totalt för alla 1 926 fridagar; 13,4 miljoner kronor.

Flera inom landstinget säger till SVT att Margareta Berglund-Rödén var väl medveten om att fridagarna var en olöst tvist men varför avtalet ändå tecknades är en obesvarad fråga. Själv vill hon som sagt inte kommentera.

– Den enda förklaringen måste vara att hon gjorde som läkaren sa. Det finns ingen annat svar på den här gåtan, säger topptjänstemannen.

Hänvisar till kollektivavtal

Också Lars Bolin är frågande:

– När jag såg i media vad läkaren fått igenom blev jag mycket förvånad. Han är en kompetent och erhört duktig yrkesperson men det måste finnas gränser, säger Bolin.

Vi har varit i kontakt med läkaren själv som i en kort kommentar hävdar att hans fridagsrätt är reglerat i kollektivavtalet.

Margareta Rödén lämnade posten som förvaltningschef i höstas och har nu återgått till jobbet som överäkare vid ortopedkliniken.

Läkarens avtal

Fridagar faller ut som ersättning i tid eller pengar när i det här fallet läkaren inte kan ta ut sin schemalagda veckovila eller helgledighet.

2003 var läkaren verksamhetschef på sin klinik. Tjänade 118 336 kronor i månaden och hade rätt till kompensation för jour och beredskap. Han hade enligt avtalet också rätt till fridagar.

2006 förnyades hans anställningsavtal. Lönen höjdes med 40 000 kronor till 160 000 i månaden mot att läkaren i sin tur skulle acceptera oreglerad arbetstid. I det nya avtalet nämns ingen rätt till fridagar, men i hans pott sägs då finnas 11 000 fridagar som samlats in sedan tidigare.  Det träffades också en överenskommelse att han skulle börja ta ut av sitt kompberg på 10 773 timmar. Sedan dess tar läkaren ut 40 timmar per månad i pengar vilket motsvarar 50 000 kronor extra i lön.

2010 förlängs avtalet med ytterligare fyra år. Läkaren är fortfarande chef med oreglerad arbetstid. Ingen rätt till fridagar omnämns inte heller i det här avtalet.

2014 tecknas nytt chefsavtal mellan läkaren och förvaltningschefen Margareta Berglund-Rödén. I avtalet ges läkaren nu rätt till 1 926 ackumulerade fridagar. Varje fridag ersätts enligt läkaravtalet med en trettiondel av månadslönen med ett tillägg på 20 procent; dvs säga med 6960 kronor per fridag. Totalt är hans krav på landstinget för 1 926 fridagar 13 404 960 kronor.

Landstinget var 2006-2010 beredd att gå till tvisteförhandling om fridagarna bland annat med hänvisning till läkaravtalets specialbestämmelser. I avtalet konstateras att kompensation i ledig tid för uteblivna fridagar ska ske i så nära anslutning som möjligt till den tidpunkt som fridagarna intjänades.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Landstinget Västernorrland

Mer i ämnet