Badare vid Bergafjärden söder om Sundsvall har drabbats av badklåda. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Rapporter om badklåda i Bergafjärden

Publicerad

Badgäster rapporterar att en av Sundsvalls kommuns populäraste de har drabbats av badklåda, en parasit som lever i vatten.

Badare vid det populära havsbadet i Bergafjärden i Njuruda söder om Sundsvall, har drabbats av badklåda.

– Det känns som om huden ska spricka, man får nästan panik, säger ett av de drabbade barnen.

Stranden var välbesökt på onsdagen och alla, från spädbarn till vuxna, badade i det fina vädret. Många klagade efteråt på klåda, uppger en av badgästerna.

Klåda och utslag

Badklåda orsakas av så kallade cerkarier, ett larvstadie hos en inälvsmask som följer med sjöfåglar. Även om angreppen i de flesta fall är ofarliga så kliar de och badare kan få utslag.

Badklåda är inte anmälningspliktig och det krävs inga särskilda smittskyddsåtgärder, men Folkhälsomyndigheten rekommenderar att allmänheten informeras.

Under torsdagen satte Sundsvalls kommuns fritidsförvaltning upp skyltar vid badet, för att varna besökarna.

Det här är badklåda/cerkarier

Visa

Cerkarierna är inte synliga för blotta ögat, och simmar i ytvattnet. De kan ”av misstag” angripa en badande människa i stället för en fågel och tränga in någon millimeter i huden, där de dock dör relativt snabbt. Snäckorna finns mest på grunt vatten och är en orsak till varför barn drabbas mer än vuxna. Badklåda är inte smittsam från person till person.

Upprepad exponering för cerkarier inom något dygn kan ge upphov till stora, kraftigt kliande blåsor som kan påminna om myggbett. Dessa utslag brukar finnas kvar i minst en vecka. Enstaka individer kan drabbas av en starkare allergisk reaktion med feber.

Någon specifik behandling finns inte och är inte nödvändig.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer