Kostnaderna för inhyrda sjuksköterskor ökar i Västernorrland. Foto: SVT

46 gånger dyrare för inhyrda sjuksköterskor

Uppdaterad
Publicerad

Landstinget skulle bli oberoende av stafettpersonal, men ett år efter att planen sattes i verket pekar siffrorna i fel riktning. Kostnaderna skjuter i höjden och beroendet har ökat.

SVT berättar idag att landstingens plan för att få stopp på stafettberoendet fått en trög start. I Västernorrland finns inga tecken på att landstinget håller på att få kontroll över de skenande stafettkostnaderna. Tvärtom. Nu sticker också kostnaderna för inhyrda sjuksköterskor i väg och har 46-faldigats på fem år.

– Det är allvarligt att kostnaderna fortsätter att öka men det är inte en utveckling vi vänder på i all hast. Snarare rör det sig om ett uthålligt och långsiktigt arbete, kommenterar projektledaren vid landstinget, Per Viklund.

Handlingsplan – 45 punkter

Det var i november förra året som Sveriges landsting enades om en nationell handlingsplan för att sjukvården ska göra sig oberoende av inhyrd personal. Nationellt togs det fram 60 åtgärder som skulle realiseras vilket i Västernorrland minskades ner till 45 punkter som i grunden handlar om att göra landstinget till en attraktivare arbetsgivare.

Enligt Per Viklund är är arbetsmiljön i fokus och målet är att landstinget ska vara oberoende av inhyrd personal vid utgången av nästa år, 2019.

Resultaten låter dock vänta på sig. Nu när arbetet är inne i sluttampen på sitt första år pekar siffrorna tvärtom i helt fel riktning. Landstinget går i år mot en toppnotering när det gäller kostnader för inhyrd personal.

Nära en halv miljard i år

SVT har tagit del av landstingets kostnader för årets åtta första månader och det tyder på en slutnota för helåret på nära 450 miljoner fördelat i 345 miljoner på sjukhusen och 100 miljoner på primärvården. Det här innebär att landstingets stafettkostnader ökat trefaldigt under de senaste fem åren. 2012 var kostnaden för inhyrd personal 140 miljoner jämfört med nära 450 i år.

De stora kostnaderna finns på de tre sjukhusen där beroendet av stafettpersonal blivit allt större.

Stafettkostnaderna fortsätter att öka i länet. Foto: Region Västernorrland

* Sollefteå sjukhus stafettkostnader har ökat femfaldigt sedan 2012. Den inhyrda personalen väntas i år kosta 79 miljoner kronor enligt SVTs beräkningar.

* Sundsvalls sjukhus. Kostnaderna har ökat knappt tre gånger till väntade 147 miljoner i år.

* Örnsköldsviks sjukhus. Stafettkostnaderna har ökat tre gånger till beräknade 97 miljoner i år.

Sjuksköterskor – 46 ggr dyrare

En ny trend är att kostnaden för stafettsjuksköterskor på de tre sjukhusen också skjuter i väg. För fem år sedan hyrde landstinget Västernorrland in stafettjuksköterskor till ett värde av 2,8 miljoner vilket i år väntas bli 130 miljoner kronor. Det innebär att kostnaden för inhyrda sjuksköterskor 46-faldigats sedan 2012.

Vid Sundsvalls sjukhus är kostnaden för stafettsjuksköterskor i år högre än kostnaden för stafettläkare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.