Foto: SVT

Bandydamerna laddar för VM

Publicerad

Andra veckan i januari spelas bandy-VM för damer i kinesiska Chengde. För det svenska laget är målet självklart: att försvara guldet. Och två tjejer från länet finns med.

Det svenska laget börjar nu skymta målet efter ett och ett halvt års VM-förberedelser. I helgen har man laddat under ett läger i Sundsvall.

– Det är nära nu, säger Malin Persson, VSK Bandy men fostrad i Söråkers IF.

– VM är hur stort som helst, säger Emelie Timan som spelar i Skutskärs IF men som har Härnösands AIK som moderklubb.

Sista avstampet

Sedan förra sommaren har de laddat, med VM-siktet inställt. Lägret i helgen ses som det sista avstampet – även om VM-truppen ännu inte är helt spikad.

Det är nu lagdelarna ska spelas ihop. I det stora hela är bilden klar, men frågetecken finns på vissa positioner. Än finns alltså chansen att spela till sig en VM-plats, även om konkurrensen är stenhård.

Avvägning

– Vi har en stark och bred trupp med många duktiga spelare. Men det är bara totalt 16 spelare som får åka med till VM i slutänden, och då måste man tänka brett och till exempel ta med spelare som är allround och som kan spela på flera olika positioner i laget. Men samtidigt vill man ju också ha så stor spets som möjligt i truppen, Så det är verkligen en avvägning, säger förbundskapten Magnus Nordin med förflutet i Sundsvall och Selånger SK.

Inget annat än guld gäller

Målet är glasklart: guldet från USA-VM för två år sedan ska försvaras.

– Självklart är det målsättningen, säger Magnus Nordin.

– Vi vill förstås gå hela vägen och ta guld, säger Emelie Timan.

– Vi drömmer om guld. Och det ska vi se till att vi får med oss hem, slår Malin Persson fast.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.