Det blir inga vindsnurror i gränsområdet mellan Sollefteå och Örnsköldsvik. Företaget Forscas ansökan håller inte, anser Mark- och miljööverdomstolen. Genrebild. Foto: TT

Nej till 144 vindkraftverk i Sollefteå och Örnsköldsvik

Uppdaterad
Publicerad

Företaget Forsca AB ville bygga totalt 144 vindkraftverk i projektområdena Fängsjön och Storsjöhöjden.

Ärendet har överklagats i flera instanser och nu avslår Mark- och miljööverdomstolen Forscas tillståndsansökan.

– Nu kan vi fortsätta att bo här och det känns underbart skönt, säger Anita Berglund i Omsjö.

Hösten 2012 ansökte  Forsca, Fred Olsen Renewables och SCA, om att få bygga vindkraftverk i  projektområdet Fängsjön som ligger på gränsen mellan Örnsköldsviks och Sollefteå kommunen samt Storsjöhöjden helt belägen i Sollefteå kommun. Då gällde det omkring 180 snurror totalt.

Planerna mötte dock hårt motstånd från närboende, renskötare och ornitologer. Flera rättsliga turer med överklaganden följde.

Fick tillstånd till 98 snurror

Miljöprövningsdelegationen vid länsstyrelsen godkände 113 kraftverk medan Mark- och miljödomstolen gav tillstånd för maximalt 98 verk. Domen överklagades av fem parter, bland dem Forsca, Mark- och miljööverdomstolen där Forsca yrkade på att företaget skulle få bygga 144 verk.

Domstolen upphäver nu underinstansernas avgöranden och avslår Forscas tillståndsansökan. Bland annat skriver domstolen att företagets yrkande inte kan prövas enligt miljöbalken eftersom ”miljökonsekvenserna inte kan bedömas utifrån det underlag som har presenterats”. Forsca hade sökt tillstånd enligt den så kallade boxmodellen där man först får tillstånd och sedan bestämmer exakt var vindkraftverken ska byggas.

”Väldigt lyckliga”

Anita Berglund i Omsjö, en av mest tongivande motståndarna mot vindkraftplanerna i området, kan nu pusta ut.

– Vi är väldigt lyckliga och många här är jätteglada, säger hon till SVT.

– Visst finns det kvar lite oro att att de, eller någon annan, lämnar in en ny ansökan om att få bygga kraftverk men jag tror ändå inte det, nu höll de på i sju år och kom ingenvart.

Det har funnits tankar på att flytta om vindkraftplanerna skulle bli verklighet.

– Vi har inte satsat så mycket, vi har funderat på olika saker med inte vågat göra det när vi inte vet hur det skulle gå.

– Nu kan vi fortsätta att bo här och det känns underbart skönt, säger Anita Berglund.

Mark- och miljööverdomstolens beslut kan inte överklagas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.