Foto: TT, SVT

Bara hälften av mammorna fick ”barnmorska hela vägen”

Uppdaterad
Publicerad

När Sollefteå BB stängde startade projektet Barnmorska hela vägen, för att öka tryggheten för blivande mammor. Långt ifrån alla mammor har fått det stödet, visar nu en sammanställning halvvägs in i projektet.

Tanken med projektet Barnmorska hela vägen var att gravida kvinnor i Sollefteå och Kramfors, skulle få förlösas av en barnmorska de känner, trots att de måste åka till Örnsköldsvik eller Sundsvall för att förlösas. Det innebar att en barnmorska från Sollefteå skulle följa med till sjukhuset där kvinnan skulle föda.

Långa avstånd

Projektet startade för två år sedan och planeras pågå 2019 ut. Så här långt kan man konstatera att det inte gått så bra som man önskat. Mindre än hälften (49 procent) av mammorna fick den här hjälpen.

Brist på barnmorskor, långa avstånd, svårigheten att ha beredskap dygnet runt är förklaringen till att man inte kunnat hjälpa alla, skriver regionen på sin hemsida.

– Tanken var att man skulle ha någon att tillgå dygnet runt. Men våra barnmorskor har inte räckt till, säger Ulrika Sjöstrand, projektledare för Barnmorska hela vägen och den som ursprungligen var med och tog fram idén.

Nöjda efter förutsättningarna

Samtidigt konstaterar man att de kvinnor som kunnat ha samma barnmorska hela vägen, är nöjda och utifrån förutsättningarna är projektledarna nöjda.

– Betänker man alternativet, att ingen kvinna får en känd barnmorska, så får vi nog vara nöjda med resultatet, säger Ingegerd Hildingsson, professor i reproduktiv hälsa vid Uppsala universitet.

Projektet planeras fortsätta hela 2019 ut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.