Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ulf Stendahl har haft ett bra år med blåbär hittills. Foto: SVT

Västernorrlandsbären trivs med årets sommarväder

Uppdaterad
Publicerad

Ulf Stendahl i Östavall har varit bärhandlare sedan 30 år tillbaka och lärt känna livslånga vänner från olika länder som varit här och plockat bär. Vädret i år har gjort att det varit speciellt bra förutsättningar för blåbären i Västernorrland.

– Det får inte vara för kallt i maj så att blommor och sånt fryser, säger han.

Om du själv är sugen på att gå ut och plocka bär så berättar han att det är bara att ge sig ut längs stigarna i skogen och leta.

– Blåbären trivs där det är lite mer skog och lingonen där det är lite ljusare, så när du har hittat första stället ser du vad det är för natur där och hur marken ska se ut, då hittar du resten automatiskt, säger han.

Bärplockare från många nationer

Under åren som Ulf varit bärhandlare i Östavall, väster om Ånge, har han haft bärplockare hos sig från många olika länder i Europa och många av dem har blivit livslånga vänner som han fortfarande reser till och hälsar på.

– Jag har varit i Polen flera gånger och åker runt och hälsar på mina vänner som jag har lärt känna här hemma under bärsäsongen, säger Ulf Stendahl.

Hör honom berätta i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.