Skolbarn som måste stanna hemma efter resa till riskområden, lovas distansundervisning. Hör Örjan Abrahamsson, skolchef i Sollefteå! Foto: Gorm Kallestad TT/Ylva Holmgren SVT

Barn i skola och förskola sätts i karantän efter resa

Uppdaterad
Publicerad

Förskolan och skolan i Sollefteå skyddar sig mot smitta genom att kräva att barn stannar hemma två veckor om de befunnit sig i områden med allmän smittspridning.

Kommunen vidtar åtgärden efter signaler till skolan att många familjer vill ut och resa i påsk.

Det är tillåtet att åka på påskresa till Stockholm, men då måste man också räkna med att ha barnen hemma från skola och förskola i två veckor efteråt.

Det är innebörden i Sollefteå kommuns striktare regler för att begränsa smittspridningen i kommunen. Reglerna berör resor till områden ”där det pågår allmän smittspridning” och med det avses storstäder och semesterorter fjällen där Folkhälsomyndigheten har rekommenderat försiktighet.

Coronaviruset i Västernorrland

Skälet till att man skärper kraven är att den vädjan som kommunen skickade ut till medborgarna att inte resa inte hörsammades, skriver Sollefteå kommun på sin hemsida.

Tänk efter!

Örjan Abrahamsson, skolchef i Sollefteå, berättar att flera av kommunens rektorer har kontaktas av vårdnadshavare som vill åka till riskområden, trots Folkhälsomyndighetens avrådan.

– Då vill vi påtala att: tänk efter innan ni åker!, säger han.

Under tiden i karantän får elever fjärr- eller distansundervisning.

Trots att Sollefteå kommun och Västernorrland, klarat sig relativt bra under coronapandemin, så tar kommunen till den här åtgärden. ”Vår övergripande målsättning är att fortsätta skydda äldre och personer i riskgrupper”, skriver kommunen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västernorrland

Mer i ämnet