Enligt åtalet utnyttjades barn och våldtogs av bröderna på en gård i Ångermanland. Foto: bild ur förundersökningen

Bröderna har erkänt en våldtäkt som finns på film

Publicerad

I dag måndag börjar rättegången mot bröderna som misstänks för hundratals grova våldtäkter på barn. Övergreppen ska ha skett under flera år, både i Skåne och på en liten ort i Ångermanland. Bröderna har erkänt en av de grova våldtäkterna.

De fem barn, som enligt åtalet har utsatts för grova våldtäkter under flera års tid av bröderna, är idag vuxna. Det har varit en svår process att återuppleva det som hänt. Många har aldrig tidigare nämnt något om övergreppen för någon. Ytterligare ett utsatt barn säger i förhör att det inte går att komma ihåg, trots att övergreppet finns på film.

Sexet normaliserades

I förundersökningen finns alltså fler vittnesmål om sexuella övergrepp mot barn, än de som lett till åtal.

– Jag har valt att gå vidare med de fall där jag tror jag kan styrka brott. Sedan finns det preskriptionstider och annat att ta hänsyn till, säger kammaråklagare Christina Edlund Nilsson.

De utsatta barnen berättar hur bröderna började med försiktiga sexuella närmanden, som sedan ska ha övergått till våldtäkter. Övergreppen ska ha skett från 2001 till 2012.

I förundersökningen beskriver vittnen hur bröderna snärjde de utsatta barnen, normaliserade sexet och varvade lekar och TV-spel med sexuellt utnyttjande.

Fortsatte i Ångermanland

Övergreppen började i Skåne och fortsatte när bröderna flyttade till Ångermanland. Dit reste tidigare utsatta barn, men också nya offer utsattes.

Barnen lockades med spel och gemenskap, alkohol och även narkotika. Anklagelserna om sexuella övergrepp har den yngre av bröderna svårt att förstå.

– Det är naturligtvis fruktansvärt. I viss mån finns det kanske från hans sida förklaringar till att det här dyker upp, säger Magnus Näslund, den yngre broderns försvarsadvokat.

Hur menar du?

– Nu har inte huvudförhandlingen börjat och jag vill inte föregripa det han ska berätta i tingsrätten, säger Magnus Näslund.

Våldtäkt filmades

Bröderna, som i dag är 34 och 37 år gamla, har erkänt innehav av enorma mängder barnpornografi. De nekar till alla grova våldtäkter, utom en som också finns på film.

Rättegången, som, hålls i Ångermanlands tingsrätt, beräknas pågå i tio dagar. Det blir en tuff tid för de som enligt åtalet blivit utsatta. De tvingas nu återigen gå igenom det som de i flera år försökt förtränga, men som har påverkat och förföljt dem upp i vuxen ålder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bröderna och barnvåldtäkterna

Mer i ämnet