Barnets hjärntumör missades av vården i Sundsvall. Bilden har inget med det aktuella fallet att göra. Foto: SVT

Barns hjärntumör missades av vården – avled

Uppdaterad
Publicerad

Barn- och ungdomsmedicin i Sundsvall har gjort en Lex Maria anmälan efter att vården under ett halvårs tid missade att ett barns huvudvärk berodde på en hjärntumör. Barnet avled sedan ett år efter upptäckten.

Utredningen av barnets besvär landade felaktigt i form av diagnoser så som migrän och magsjuka. Detta på gick från sommaren 2016 till och med mars 2017.

Enligt anmälan framgår det att bättre kommunikation mellan de olika aktörerna i vårdkedjan troligtvis hade lett till en tidigare diagnos. Dock säger Region Västernorrland att det är oklart huruvida det hade kunnat rädda barnet från att avlida.

Med anledning av händelsen har regionen förbättrat ett flertal rutiner kring kommunikation, bland annat genom att förtydliga remissrutinerna vid huvudvärk hos barn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.